Skip to main content

Zonnepanelen op dak?

Naast de bijdrage voor een beter klimaat, is het financieel aantrekkelijk om met een PV- systeem je eigen stroom op te wekken en te besparen op de jaarnota voor stroom. De investering verdient zichzelf  terug.

In de tijd dat Duurzaam Holten werd opgericht, waren zonnepanelen relatief kostbaar en veel installateurs onbekend met PV systemen. De gedachte ontstond een PV project te beginnen. Door schaalvergroting moesten er voordelen te behalen zijn. Voor levering en installatie kozen wij toen voor Independent Solar Systems. Wij hebben sinds 2011 goede ervaringen opgedaan met deze leverancier, wat betreft prijzen, garantie en kwaliteit van installatie en service.

Het is financieel aantrekkelijk om met zonnepanelen je eigen stroom op te wekken en te besparen op de jaarnota voor elektra. Er is nog steeds een regeling van kracht, waarmee de BTW op de aangekochte materialen en de installatie kosten teruggevraagd kunnen worden. De investering in een PV- system verdient zichzelf daardoor in 6 tot 7 jaar terug. (Voor een gemiddeld huishouden met een gemiddeld stroomverbruik) Dat is een rendement op het geïnvesteerde bedrag van meer dan 10%! Vanaf 2023 verandert de salderingsregeling voor het terug leveren van stroom en deze wordt in 8 jaar stapsgewijs afgebouwd. Uiteraard blijven zonnepanelen een renderende investering maar de terugverdien tijd stijgt naar 7-9 jaar.

Het standaard zonnepaneel leverde, toen Duurzaam Holten begon met het project, een vermogen van 250 Wp. Sinds die tijd is de opbrengst van de zonnepanelen continu verbeterd en een standaard zonnepaneel levert nu een vermogen van 360 Wp! Vergeleken met de beginjaren kunt u met veel minder zonnepanelen de door u gewenste hoeveelheid stroom opwekken!

Belangrijk: Bewoners worden regelmatig benaderd met op het oog aantrekkelijke aanbiedingen. Ons is na doorrekening van die aanbiedingen niet gebleken dat zij voordelen bieden boven zelf panelen plaatsen of aansluiten bij de energie-coöperatie. Het is ook niet duidelijk of men dan langdurig vast zit aan een bepaald energiebedrijf.

Wij helpen dan ook graag om de aanbieding die u heeft ontvangen te vergelijken met onze actie.