Skip to main content

Warmtepompen

De warmtepomp is een alternatief voor een CV-ketel voor het verwarmen van uw woning, maar ook een combinatie van warmtepomp en CV-ketel is mogelijk. Dit wordt een hybride-opstelling genoemd. De warmtepomp kan worden gebruikt voor verwarming van uw woning, maar ook voor het maken van tapwater voor het douchen etc. 

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht of bodem, grondwater, (oppervlakte)water, rioolwater of ventilatielucht. Dit kost stroom, maar de opbrengst aan warmte is groter.

De warmtepomp die samenwerkt met de CV is doorgaans een zgn lucht/water warmtepomp. Dit is de zogenoemde Hybride oplossing. Eigenlijk kun je het zien als het installeren van een airco, maar dan voor warmte. Dichtbij de CV wordt de binnen-unit van de warmtepomp geplaatst. Buiten staat het apparaat dat warmte onttrekt aan de buitenlucht. Voor het verwarmen van de woning wordt in de eerste plaats de warmtepomp ingezet (bij veel installaties vanaf een buitentemperatuur van 3 a 4 graden Celsius). De CV schakelt bij als niet voldoende warmte kan worden geleverd.

Helemaal van het aardgas af kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 30 tot 45 procent. Zo kun je jouw huis heel klimaatbewust all electric maken.

Een volledige warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Hij is geschikt als jouw huis goed geïsoleerd is. Je combineert hem met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur (lage temperatuur verwarming).

Er bestaan ook technieken die gebruik maken (hergebruik) van de warmte die doorgaans uit een woning wordt afgevoerd. Zoals bijvoorbeeld de ventilatiewarmtepomp. Dit is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Hij gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Dat systeem zuigt warme binnenlucht af naar buiten, en door roosters en raampjes komt (koude) buitenlucht naar binnen. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen warme lucht en gebruikt die voor de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die zo'n warmtepomp levert, wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je cv-ketel. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox..