Skip to main content

Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water met duurzame energie van de zon. Daardoor bespaar je ongeveer de helft per jaar op je energieverbruik van de douche en in de keuken. Een zonneboilercombi is hetzelfde maar ondersteunt daarbij ook nog de cv-ketel voor de verwarming met ongeveer 15% minder gas verbruik1. 

In de zomer levert de zonneboiler vrijwel al je warme water. In de winter lukt dit nauwelijks, ook niet met een grote zonneboiler. Als er minder zonlicht is, zorgt je hr-ketel of warmtepomp voor warm water. De zonneboiler met uitbreiding voor verwarming (combi) heeft een grote bijdrage juist in het voor en najaar door zonne-energie op te slaan in de middag en volgende ochtend je huis bij te verwarmen.

(foto: zonneboileradvies.be)

De zonneboiler bestaat uit een buffervat van 200-500L en zonnecollectoren op het dak. Een zonnecollector lijkt op een zonnepaneel, maar bevat een buizensysteem waar vloeistof doorheen gepompt wordt. Het paneel bestaat een zwarte plaat die de zonnestraling omzet in warmte. Deze warmte wordt doorgegeven aan de met vloeistof gevulde buizen. Een gemiddeld huishouden heeft genoeg aan 1 tot 4 zonnecollectoren (2,5 tot 10m2). De zonnecollectoren kunnen op een schuin dak of via een schuine stelling op een platdak geïnstalleerd worden. De warme vloeistof geeft zijn warmte af aan het buffervat. Het buffervat wordt opgewarmd tot maximaal 90ºC en dat zorgt voor de ondersteuning van tapwater (en CV) verwarming. In de zomer wordt het water voor de douche volledig door de zon opgewarmd! 

Het is niet mogelijk om alleen met een zonneboiler(combi) helemaal van het aardgas af te gaan, maar deze verduurzamingsstap levert wel een aanzienlijke besparing van aardgas op. George van der Donk: "In Maart en April 2022 heeft de zonneboiler 2/3 van de tijd het huis opgewarmd en is het douche water gratis warm gemaakt" 

Mijn installatie: 20220309 092911crop

Het installeren van een buffervat en collectoren is meer werk dan alleen zonnepanelen en lijkt vooral geschikt voor gezinnen waar veel gedoucht en warm water gebruikt wordt. De beste stap voor verduurzaming en energiebesparing is voor elk huishouden weer anders en vergt dus maatwerk. Een (hybride) warmtepomp is m.b.t. investering en CO2 besparing bijvoorbeeld geschikter voor kleine huishoudens of moderne, goed geïsoleerde huizen. De hoeveelheid vrije dakoppervlak is ook een belangrijke factor in de keuze welk systeem het best passend is. Bij een beperkte hoeveelheid dakoppervlakte is de combinatie van PV-zonnepanelen en zonnecollectoren geschikter dan alleen PV-zonnepanelen vanwege een hogere energieopbrengst per m2 dakoppervlak.

Mijn dak: 20220309 100739 crop

Met een zonneboiler kan een gezin van 4 tot 5 personen ongeveer 180m3 gas besparen op tapwatergebruik. Met een zonneboilercombinatie kan zelfs 300m3 gas per jaar bespaard worden, zie de onderstaande grafiek. Het uitgangspunt daarbij is een buffervat van 400L (in afmetingen vergelijkbaar met een grote koelkast) en 7,5m2 aan collectorplaten. De investering voor een dergelijke zonneboilercombi is 6500 euro incl. installatie. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) op dit systeem bedraagt 2078 euro. De investering in een kleiner systeem van 300L en 5m2 collectorplaten is weliswaar 700 euro goedkoper in aanschaf maar de subsidie is ook 800 euro lager vanwege een lagere warmteopbrengst over een jaar. Voor een kleiner dak is dat wel een goede overweging en ook een goede keus.