Skip to main content

Repair Café Holten bestaat 10 jaar

Repaircafé Holten 

Het idee om een Repaircafé te starten, ontstond tijdens een brainstormavond van de Stichting Duurzaam Holten. Het traject van brainstorm naar uitvoering duurde niet lang en in oktober 2013 opende het Holtense Repaircafé. De ruimte in de Liezenboerderij, beschikbaar gesteld door ViaVie Welzijn, was goed geschikt voor de reparatiedoeleinden van de groep vrijwilligers. De eerste tijd brachten de vrijwilligers hun eigen gereedschap, naaimachines en andere reparatiematerialen mee. Na verloop van tijd werden er, dankzij de fooienpot, allerlei spullen aangeschaft. 

Na enkele jaren verhuisde het Holtense Repaircafé met de jongeren mee naar het huidige onderkomen aan de Tuinstraat. Daar staat de groep van het eerste uur, samen met vrijwilligers die zich later aansloten, op de eerste vrijdagmiddag van de maand klaar om kapotte spulletjes te repareren. 

Uiteraard lukt dat niet altijd: soms is een apparaat niet meer veilig en krijgt de eigenaar het advies om afscheid te nemen. In andere gevallen kan de eigenaar een onderdeel bestellen en terugkomen om dit te laten inbouwen.  

In Holten worden onder andere allerlei elektrische artikelen, tuingereedschap, fietsen en kleding gerepareerd maar ook bijvoorbeeld voor het updaten van een laptop of pc kunt u terecht. In het tuinseizoen kan tuingereedschap geslepen worden. 

Vanaf oktober twee keer per maand geopend

Nu de belangstelling voor het repareren van spullen toeneemt en mensen meer aandacht besteden aan duurzaam leven, vinden de vrijwilligers het belangrijk dat Holtenaren vaker terecht kunnen bij hun handige dorpsgenoten. 

Naast de bekende eerste vrijdagmiddag van de maand, kunnen mensen ook op de derde donderdagavond van elke maand langskomen met artikelen waar ze liever geen afscheid van willen nemen.

Data en openingstijden in 2024

18 januari- 19-21 uur
2 februari- 13.30- 16 uur
22 februari: 19-21 uur
1 maart: 13.30-16 uur
21 maart: 19-21 uur
5 april: 13.30-16 uur
18 april: 19-21 uur
3 mei: 13.30-16 uur
16 mei: 19-21 uur
7 juni: 13.30-16 uur
20 juni: 19-21 uur

 

Adres: Tuinstraat 2 (zij-ingang bij de fietsenstalling)

Voor wie nog niet precies weet wat een Repaircafé is: 

Een Repaircafé is een bijeenkomst die draait om repareren, georganiseerd op buurtniveau. Men kan er meegebrachte kapotte spullen repareren met hulp van vrijwilligers. Doelstellingen zijn het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het versterken van de sociale cohesie.