Water
Er is de laatste jaren veel te doen over watergebruik. Zoals zuinig omgaan met drinkwater of regenwater vasthouden tegen de droogte, en soms bestrijden van wateroverlast. Je scheidt je afval en je gaat zuinig om met energie. Dat hoort bij duurzaam wonen en leven. Maar hoe zit het met je watergebruik? Hoe duurzaam is dat? Duurzaam Holten vindt zuinig met water net zo belangrijk.
Drinkwater
Ons drinkwater lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. Verspillen is zonde. Voor jezelf, voor de natuur en voor volgende generaties. Het is niet zo moeilijk om je huis water-vriendelijk(er) te maken.
Het drinkwater in Holten komt van Vitens. Er zijn diverse tips om water te besparen.
Dagelijks gebruiken we per persoon 119 liter water. Het meeste water gebruik je om te douchen, in bad te gaan of om de wc door te spoelen. En daar kun je met een paar kleine aanpassingen al vele liters water besparen. Goed voor je portemonnee én goed voor de natuur. Want door water te besparen, houd je het grondwater op peil en de natuur groen. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende douchekop of kraan, of het opvangen van regenwater. Zo zijn er meer concrete stappen die je kunt nemen waardoor je drinkwaterverbruik thuis omlaag gaat, zonder dat je comfort inlevert.
Bekijk de website: www.vitens.nl
Regenwater
Ook kun je kiezen voor meer ingrijpende oplossingen. Regenwater kost niets, valt in grote hoeveelheden en je kunt er van alles mee doen. Vang het op om het te hergebruiken of om het terug te geven aan de natuur. Opvangen in een regenton is de meest eenvoudige oplossing. Als je daarvoor de ruimte hebt, kun je ook een watertank in de grond laten plaatsen. Met dit water kun je dan bv de tuin sproeien. Een regenton is een van de bekendste, eenvoudigste en makkelijkst te installeren manieren om bij te dragen aan een klimaatvriendelijke omgeving.
De droge zomers van de afgelopen jaren wijzen ons op de noodzaak van zuinig omgaan met (drink)water. Tijdens soms heftige regenbuien stromen duizenden liters regenwater ongebruikt weg via het riool, terwijl dit water goed gebruikt kan worden voor het bewateren van de tuin.
Per jaar besproeien we onze tuin gemiddeld met zo’n 1.100 liter drinkwater. Die hoeveelheid is nodig om te voorkomen dat planten en bomen uitdrogen maar het is niet nodig dat we leidingwater gebruiken.
Het gebruik van (opgevangen) regenwater voor het bewateren van de planten en bloemen is beter dan leidingwater, vanwege de relatief hoge kalkconcentraties in het leidingwater. Door de lage PH-waarde (zuurgraad) van regenwater, leven er vrijwel geen schadelijke bacteriën in en dus gedijt je groen beter op regenwater.
Regentonnen zijn er in allerlei soorten en maten, waarbij de inhoud varieert van 80 tot wel 800 liter! Bouwmarkten en tuincentra bieden regentonnen aan en ook online zijn ze te koop. De vormen zijn heel divers. Zo zijn er regentonnen als bloempotten, de ‘ouderwetse’ wijnvaten, kruiken, regentonnen met geïntegreerde gieter, enzovoorts.
Op de site van Milieucentraal.nl staan tips om uw nieuwe regenton zo effectief mogelijk te gebruiken: https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinonderhoud/water-besparen-in-de-tuin/#regenton
Wilt u weten welke manieren er nog meer zijn om uw tuin klimaatbestendig te maken? Kijk dan op: https://www.duurzaamnieuws.nl/22-tips-om-je-tuin-klimaatbestendig-te-maken/