Skip to main content
Zonnepanelen
Minder of geen gas?

Warmte

Duurzaam Holten wil werken aan verduurzaming van met name bestaande woningen.

Er wordt in eerste instantie gekeken naar de mogelijkheden om warmteverliezen te reduceren. Ook kan de werking van de bestaande verwarming worden verbeterd door betere afstelling of door intelligent regelen (bijvoorbeeld met een zogenaamde zone-regeling)

Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water met duurzame energie van de zon. Daardoor bespaar je ongeveer de helft per jaar op je energieverbruik van de douche en in de keuken. Een zonneboilercombi is hetzelfde maar ondersteunt daarbij ook nog de cv-ketel voor de verwarming met ongeveer 15% minder gas verbruik.


Minder gas of geen gas?

De oorlog in Oekraine maakt veel mensen bezorgd over de beschikbaarheid van gas en elektra. Duurzaam Holten krijgt veel vragen daarover. Wat kunnen we zelf doen om niet of minder afhankelijk te zijn van (bijvoorbeeld Russisch) gas. Op onze website lees je antwoorden op die vraag. Indien mogelijk probeer je eerst minder te gebruiken. Kijk wat tochtwering en isolatie nog kan doen. Zet de thermostaat wat lager en douche korter. Laat de verwarmingsinstallatie goed inregelen. Overweeg het plaatsen van zonnepanelen op je dak of kies voor een (hybride) warmtepomp. Wil je alle opties op een rij neem dan contact met ons op. Wil je gelijk doorpakken schakel dan een maatwerkadviseur in. Heb je financiering nodig, kijk dan op de website van het Nationaal Warmtefonds: https://www.energiebespaarlening.nl/

Voor verschillende maatregelen kun je ook subsidie krijgen. Deze moet je tijdig aanvragen.


Inregelen CV en radiatoren

Een HR-ketel heeft alleen een hoog rendement als de watertemperatuur van de cv optimaal is ingesteld. Meestal gaat het dan om het instellen van een lagere watertemperatuur(zie grafiek) Goed inregelen, en dus zuinig stoken, is niet alleen een zaak van de juiste watertemperatuur. Het gaat om een goede onderlinge afstemming van alle onderdelen van de installatie.

Voor een duidelijk filmpje over het inregelen van de CV klikt u hier.  
Duurzaam Holten adviseert om bij de jaarlijkse controle en reiniging van uw ketel uw installateur te vragen de regeling te optimaliseren. Op het filmpje kunt u zien hoe u het zelf zou kunnen doen.


Isolerende beglazing

Veel (oudere) woningen zijn nog niet voorzien van dubbele isolerende beglazing. Dat is opvallend, want warmteverlies via enkel glas is zeer groot. Het is vaak zeer kosten-efficiënt om die ruiten te vervangen door isolerend dubbel glas of zelfs door drievoudig glas. (HR+ of HR++) Wanneer de bestaande kozijnen en ramen dat toelaten wordt enkel glas vervangen door isolerend glas. Waar deze oplossing niet haalbaar is om constructieve redenen (of esthetische in geval van bijvoorbeeld glas-in-lood ramen) kan met zogenaamde voorzetruiten worden gewerkt.

De verschillende soorten isolerende beglazing hebben allemaal hun specifieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. Ook de prijzen van deze producten lopen sterk uiteen. Maar naast de isolerende werking en de prijs zijn nog meer zaken van belang. Bijvoorbeeld bij de vervanging van bestaande beglazing door nieuwe isolerende beglazing is ook de kwaliteit en de maatvoering van het bestaande kozijn belangrijk. Niet elk kozijn is geschikt voor bijvoorbeeld (Hoog-Rendements) isolerend glas.

In een offerte moet de leverancier nauwkeurig omschrijven wat hij gaat doen.


Spouwmuurisolatie

Veel huizen hebben tussen de buitenmuur en de binnenmuur met een luchtlaag, waarin al een isolatie aangebracht kan zijn. Het loont de moeite na te gaan of de isolatie kan worden verbeterd. Vraag een specialist onderzoek te doen en een offerte uit te brengen.


Energieadvies

De Stichting Duurzaam Holten krijgt vaak verzoeken om informatie over energiebesparende
maatregelen in de woning. Door de instelling van het Energieloket zetten wij die vragen door naar de
speciaal opgeleide energiecoaches bij het energieloket.


Ontdek met het Energieloket GroenDoen wat u kunt doen om energie te besparen of op te wekken in
uw woning. U kunt bij het Energieloket terecht voor gratis, onafhankelijk en vrijblijvend advies en
informatie, zodat het makkelijker wordt om energiebesparende maatregelen te nemen. Maak een
afspraak of bezoek het Energieloket in Holten.


De energiecoaches zijn onafhankelijk en zijn voor geen enkel bedrijf verkoper. Natuurlijk krijgen de
energiecoaches wel eens de vraag welke bedrijf zij het beste kunnen inschakelen. Het advies van de
energiecoaches is dan om meerdere offertes op te vragen bij lokale ondernemers.


Het Energieloket in Holten is in het Kulturhus, Smidsbelt 6 en is geopend op vrijdagmiddag van 13.30
tot 16.00. 
U kunt ook mailen naar: energieloket@groendoenwij.nl