Skip to main content
Zonnepanelen
Niet weggoien maar naar

Repair Café

Weggooien is niet nodig, alleen ontbreekt het vaak bij mensen de tijd of handigheid. Dat is ook precies de insteek van het Repair Café Holten. Hier kun je kleine reparaties laten doen door één van onze vrijwilligers of je kunt het samen doen. Op deze manier wordt het hergebruik van apparaten of kleding gestimuleerd en voorkomen we dat goede spullen onnodig weggegooid worden.

Repair Café Holten bestaat 10 jaar!

Anno 2023 zijn er wereldwijd 2.551 Repaircafés die samen meer dan een miljoen artikelen hebben gerepareerd. Dat was tien jaar geleden heel anders. Toch waren er eind 2013 in Nederland al 180 Repaircafés, waaronder Repaircafé Holten.   

De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen zich bewust worden van de noodzaak om zuinig te zijn met grondstoffen. Steeds meer mensen zien in dat repareren van artikelen hoort bij een duurzame samenleving. Maar ook de hogere kosten voor levensonderhoud en de inflatie spelen mee. Mensen kiezen minder snel voor het vervangen van een artikel dat nog gerepareerd kan worden. Bijvoorbeeld bij een Repaircafé.


Repair Café Holten

Het idee om een Repaircafé te starten, ontstond tijdens een brainstormavond van de Stichting Duurzaam Holten. Het traject van brainstorm naar uitvoering duurde niet lang en in oktober 2013 opende het Holtense Repaircafé. De ruimte in de Liezenboerderij, beschikbaar gesteld door ViaVie Welzijn, was goed geschikt voor de reparatiedoeleinden van de groep vrijwilligers. De eerste tijd brachten de vrijwilligers hun eigen gereedschap, naaimachines en andere reparatiematerialen mee. Na verloop van tijd werden er, dankzij de fooienpot, allerlei spullen aangeschaft. 

Na enkele jaren verhuisde het Holtense Repaircafé met de jongeren mee naar het huidige onderkomen aan de Tuinstraat. Daar staat de groep van het eerste uur, samen met vrijwilligers die zich later aansloten, op de eerste vrijdagmiddag van de maand klaar om kapotte spulletjes te repareren. 

Uiteraard lukt dat niet altijd: soms is een apparaat niet meer veilig en krijgt de eigenaar het advies om afscheid te nemen. In andere gevallen kan de eigenaar een onderdeel bestellen en terugkomen om dit te laten inbouwen.  

In Holten worden onder andere allerlei elektrische artikelen, tuingereedschap, fietsen en kleding gerepareerd maar ook bijvoorbeeld voor het updaten van een laptop of pc kunt u terecht. In het tuinseizoen kan tuingereedschap geslepen worden. 


Openingstijden

Naast de bekende eerste vrijdagmiddag van de maand, kunnen mensen ook op de derde donderdagavond van elke maand langskomen met artikelen waar ze liever geen afscheid van willen nemen.

Data en openingstijden in 2024

18 januari- 19-21 uur
2 februari- 13.30- 16 uur
22 februari: 19-21 uur
1 maart: 13.30-16 uur
21 maart: 19-21 uur
5 april: 13.30-16 uur
18 april: 19-21 uur
3 mei: 13.30-16 uur
16 mei: 19-21 uur
7 juni: 13.30-16 uur
20 juni: 19-21 uur

 

Adres: Tuinstraat 2 (zij-ingang bij de fietsenstalling)

Voor wie nog niet precies weet wat een Repaircafé is: 

Een Repaircafé is een bijeenkomst die draait om repareren, georganiseerd op buurtniveau. Men kan er meegebrachte kapotte spullen repareren met hulp van vrijwilligers. Doelstellingen zijn het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het versterken van de sociale cohesie.