De maatregelen om verlies van warmte tegen te gaan , maar niet ingrijpen in de bestaande technische installatie van de woning zijn vooral:

tochtwering: langs met name de bewegende delen, zoals ramen en deuren, kunnen relatief eenvoudig tochtstrips worden aangebracht. Er moet daarbij goed worden opgelet, dat ventilatie nodig blijft om slechte lucht in de woning te voorkomen.

isolerende beglazing: veel woningen zijn nog niet voorzien van dubbele isolerende beglazing. Wanneer de bestaande kozijnen en ramen dat toelaten wordt enkel glas vervangen door isolerend glas. Waar deze oplossing niet haalbaar is om constructieve redenen ( of esthetische in geval van bijvoorbeeld glas-in-lood ramen) kan met zogenaamde voorzetruiten worden gewerkt. In beide situaties moet bij vaste ramen een ventilatiestrook worden toegepast.

inregelen CV en radiatoren:  Een HR-ketel heeft alleen een hoog rendement als de watertemperatuur van de cv optimaal is ingesteld. Meestal gaat het dan om het instellen van een lagere watertemperatuur(zie grafiek) Goed inregelen, en dus zuinig stoken, is niet alleen een zaak van de juiste watertemperatuur. Het gaat om een goede onderlinge afstemming van alle onderdelen van de installatie.

Voor een duidelijk filmpje over het inregelen van de CV klikt u hier https://www.youtube.com/watch?v=9muyJTCpyjw 

Duurzaam Holten adviseert om bij de jaarlijkse controle en reiniging van uw ketel uw installateur te vragen de regeling te optimaliseren. Op het filmpje kunt u zien hoe u het zelf zou kunnen doen.

Duurzaam Holten kan aan zijn vrienden advies en ondersteuning geven hoe dit het beste aan te pakken. Wij hebben hiervoor ook apparatuur ( de inregelkit ) aangeschaft. Voor meer info stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Door het toepassen van thermostaat kranen op de radiatoren kan de temperatuur per ruimte worden geregeld. De temperatuur wordt dan "vast" ingesteld. Met een zogenaamde zone-regeling kan de temperatuur in huis per kamer en per tijdsblok worden geregeld. Bijvoorbeeld: de badkamer niet de hele dag warm, maar alleen op de tijdstippen dat je er bent. Zo ook bijvoorbeeld een studeerkamer. Op de website van Honeywell ( het Evohome systeem) en van Danfoss (bv het Link zonesysteem) staat hoe dit werkt.