Algemeen

Zonnepanelen leveren stroom en zonneboilers leveren warm/heet water. Beide maken gebruik van de zon voor de energieopbrengsten. De PV-panelen zetten de energie om naar stroom (waarbij ongeveer 20% van de energie wordt omgezet naar stroom). Bij een zonneboiler heb je een zonnecollector op je dak die de zonnewarmte afgeeft aan de zonneboiler.  Deze warmte kun je gebruiken voor het verwarmen van tapwater (douche/bad en ander heetwater gebruik), maar kan ook gebruikt worden als ondersteuning van de centrale verwarming. Een zonnecollector heb je in de vorm van een vlakke plaat die op een PV-paneel lijkt maar ook met buizen heatpipes genoemd. Zowel heatpipes als vlakke plaat collectors hebben een rendement van ongeveer 60%. Vandaar dat zonneboilers steeds aantrekkelijker worden in aanschaf.

Werking van zonneboilers:

Bij een zonnecollector of heatpipes zit een vloeistof die warm wordt doordat de zon erop schijnt. De vloeistof wordt door een pomp rondgepompt door een warmtewisselaar in een buffervat. De warmte wordt afgegeven aan het water het buffervat. Het tapwater kan wel 90 graden worden op een zonnige zomerse dag. Als er niet voldoende zonnewarmte is, wordt het drinkwater naverwarmd door een CV-ketel of warmtepomp. Zodoende is er altijd voldoende warm/heet water beschikbaar ook als de zon niet schijnt.

Een grotere zonneboiler met meerdere collectoren kan daarnaast ook gebruikt worden als ondersteuning van de CV of warmtepomp. Er is dan een extra warmtewisselaar aangebracht in het buffervat wat voor de overdracht van warmte naar het verwarmingssysteem zorgt.

Voor een video over de werking van een zonneboiler klik hier

Voor zonneboilersystemen bestaan subsidiemogelijkheden.

Tot slot

Er zijn op dit gebied veel nieuwe ontwikkelingen. Bijvoorbeeld de zogenaamde PVT panelen. Deze panelen leveren stroom en warmte. Maar ook op het gebied van warmteopslag.