een warmtepomp installeren

Hieronder voorbeelden van gangbare toepassingen van een warmtepomp:

 

1: de hybride oplossing:

De warmtepomp die samenwerkt met de CV is doorgaans een zgn lucht/water warmtepomp. Eigenlijk kun je het zien als het installeren van een airco, maar dan voor warmte. Dichtbij de CV wordt de binnenunit van de warmtepomp geplaatst. Buiten staat het apparaat dat warmte onttrekt aan de buitenlucht. Voor het verwarmen van de woning wordt in de eerste plaats de warmtepomp ingezet (bij veel installaties vanaf een buitentemperatuur van 3 a 4 graden Celsius). De CV schakelt bij als niet voldoende warmte kan worden geleverd.

 de binnenunit                                                                                                             de buitenunit

   

voorbeeld van een hybride oplossing. Hier is de Elga van Remeha toegepast. Uiteraard kunnen meerdere fabrikanten een dergelijke installatie leveren.

 

2: de volledige warmtepomp:

Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 30 tot 45 procent. Zo kun je jouw huis heel klimaatbewust all electric maken.

Een volledige warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Hij is geschikt als jouw huis goed geïsoleerd is. Je combineert hem met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur (lage temperatuur verwarming).

Kies je lucht of bodem als bron?

De aanleg van een warmtepomp op lucht is minder ingrijpend en goedkoper dan van een bodem-warmtepomp. Voor een bodem-warmtepomp betaal je zo’n 5.000 euro meer. Bovendien moet je een tuin hebben waar in de bodem geboord kan worden. Dat kan (tijdelijk) rommel geven.

Een warmtepomp met bodembron heeft ook voordelen:

  • Hij verbruikt minder energie, je bespaart dus meer dan met de buitenlucht als bron. Reden: als het buiten heel koud is, blijft de temperatuur van de bodembron bijna gelijk.
  • Een bodembron zie je niet en hoor je niet: je hebt geen last van geluid.
  • Met een bodembron kun je in de zomer je huis op een energiezuinige manier koelen.
  • Een bodembron gaat langer mee dan een buitenunit voor een lucht warmtepomp.
  • Een bodem-warmtepomp haalt warmte uit de bodem, op tientallen meters diepte. Daarvoor worden met een speciale machine één of meer diepe, smalle gaten (van 13 cm doorsnee) in de tuin geboord. De diepte hangt af van de bodem (zand, klei, enzovoorts). In de gaten gaan buizen waar vloeistof in rondgepompt wordt. De vloeistof neemt warmte op uit de bodem. Waarom zo diep? Omdat de temperatuur daar het meest constant is.
  • De bron moet groot genoeg zijn om op koude dagen voldoende warmte te kunnen leveren. Als de bron te klein is, moet je meer elektrisch naverwarmen en dat is niet zuinig. Ook moet de bron voldoende opwarmen in de zomermaanden, anders gaat hij steeds minder warmte leveren.
  • Kies een gecertificeerd bedrijf dat het vermogen van de bron en de warmtepomp kan berekenen. Alleen een gecertificeerd bedrijf mag een warmtepomp met bodembron aanleggen. Je moet de aanleg van tevoren melden bij de gemeente. Een vergunning is niet nodig.