Energiezuinige woonhuisventilator

Veel woningen vanaf de 90-er jaren tot 2010 zijn voorzien van een mechanische ventilatiebox. Deze afzuigventilatie zuigt continue lucht uit de woning naar buiten.

Nieuwe lucht komt de woning binnen via ventilatieroosters in ramen, maar ook via allerlei kieren. Doordat de ventilator de hele dag doordraait, gaat warmte verloren, omdat de verse buitenlucht weer opgewarmd dient te worden. Alleen lucht met een te hoog CO2 of vochtgehalte zou ververst moeten worden.

Er zijn tegenwoordig mechanische ventilatoren op de markt die werken met energiebesparende gelijkstroommotoren en ook nog CO2 en/of vochtgehalte gestuurd worden.

U bespaart dus al veel stroom omdat gelijkstroommotoren veel minder stroom gebruiken dan de oude wisselstroommotoren (25%) en daarnaast u alleen hoeft te ventileren als de omstandigheden daar aanleiding toe geven (te hoog CO2-gehalte of te hoog vochtgehalte bij douchen). U hoeft dus veel minder verse buitenlucht op te warmen. Dubbel besparen dus.

Doordat de oude ventilator vaak eenvoudig te vervangen is door de nieuwe ventilator vallen de kosten mee. De terugverdienperiode van deze ventilatoren is dan ook minder dan 5 jaar.

 

Comfofan S

Dit is een model van Stork: Zehnder/Stork ComfoFan S box

Voorts: Itho Daalderop box; en DUCO SilentBox; en Orcon MVS-15 box