"Kijk niet alleen naar prijzen van zonnepanelen maar ook naar betrouwbaarheid"

 

 

Dinie en Wim Brinks wonen al sinds 1985 met veel plezier aan de Drostenstraat. Ze kijken prachtig uit over de enk van de Holterberg. In 2020 hebben ze zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen. Via Duurzaam Holten kwamen ze in contact met Independent Solar Systems uit Deventer, kortweg ISS. Dit is hun verhaal.

 

 

 

Waarom besloten jullie zonnepanelen te gaan plaatsen?

“Zo’n 10 of 12 jaar geleden zagen we voor het eerst de mogelijkheden van zonnepanelen.” Dinie ziet dit wel zitten: ‘gratis’ elektriciteit èn goed voor het milieu. “Want we zijn allebei liefhebber van de natuur en we maken ons zorgen over klimaatverandering. We moeten van kolen, olie en gas af en zorgen dat we een leefbare aarde nalaten aan de generaties na ons. Maar het was toen erg duur, dat was nauwelijks terug te verdienen.” In de jaren die volgen zien ze langzamerhand steeds meer zonnepanelen in Holten verschijnen. “Op een gegeven moment zagen we zonnepanelen in onze buurt en vrienden waren er mee bezig. Toen zijn we opnieuw gaan rondkijken voor leveranciers en prijzen.”

Was het lastig om een goede leverancier te vinden?

“Nou, er blijken veel leveranciers te zijn en er zijn ook grote verschillen. Niet alleen in prijs maar ook in kwaliteit. We zijn lid van de vereniging Eigen Huis en die boden scherpe prijzen. Maar via buren en vrienden hoorden we nogal wisselende verhalen. Dat is niks voor ons, we willen het goed voor elkaar hebben.”

En toen?

“Via onze zoon kwamen we in contact met Duurzaam Holten. Zij maken je niet alleen wegwijs in de wereld van zonnepanelen maar werken ook samen met Independent Solar Systems (ISS), een leverancier van zonnepanelen. Als je lid wordt van Duurzaam Holten dan profiteer je van extra scherpe prijzen. En dat is concurrerend met de offerte van Eigen Huis.”

Waarom hebben jullie gekozen voor ISS?

“Nou, ten eerste omdat ze uit de buurt komen (Deventer, red.) en omdat ze via Duurzaam Holten al 250 huizen voorzien hebben van zonnepanelen.”

Dus je koopt de panelen van Duurzaam Holten?

“Nee, dat niet. Je koopt de panelen rechtstreeks bij ISS, alleen je profiteert van de voorwaarden die Duurzaam Holten heeft afgesproken. We belden met ISS en vervolgens hebben ze gelijk een offerte opgesteld met behulp van satellietfoto’s. En het mooie was dat de directeur zelf bij ons op bezoek kwam om de offerte door te spreken! Hij vertelde dat ze niet alleen op huizen zonnepanelen leggen maar ook grote projecten doen voor bedrijven.”

Dat klinkt vertrouwd. Heb jullie gelijk besteld?

“Dat kwam inderdaad heel vertrouwd over, je voelt je serieus genomen en er wordt naar je geluisterd. Het eerste voorstel wat ze toonden zagen we niet zitten, dan zouden de panelen op het platte dak van de garage komen. Maar wij willen ze liever op het huis hebben liggen, dat is voor ons handiger in verband met onderhoud. Ze hebben het voorstel zo aangepast dat de panelen mooi symmetrisch verdeeld over het dak zijn. En ze hielden rekening met schaduwwerking van de dakkapel door een slim apparaatje toe te voegen.”

Werd het daardoor niet extra duur?

Wim: “Nee hoor, we kregen zelfs nog wat extra korting doordat ik zelf een kabel heb aangelegd, ik ben wel handig in dat soort dingen. Maar ook als ISS dit had gedaan bleef het een scherpe prijs.”

Hoe ging de installatie bij jullie thuis?

“Prima. Er kwamen twee monteurs en je kon gelijk merken dat ze verstand van zaken hebben. En ze werken heel netjes, dat vonden we erg prettig. Ze vroegen wel gelijk of we ook reserve dakpannen hadden, een pan breekt zo tijdens de installatie. Daar moet je wel rekening mee houden. Maar dat hoor je bij iedereen. Gelukkig hadden we nog voldoende reservepannen en uiteindelijk zijn er slechts 3 pannen gebroken.”

En hoe werkt het nu?

“Perfect. Je merkt er helemaal niks van, behalve dat je energierekening fors minder wordt. En via een app op je telefoon kun je zien hoeveel je opwekt en hoeveel geld dat scheelt. We hebben totaal 14 panelen van elk 330 Watt-Piek (dit geeft aan hoeveel elektriciteit een paneel kan leveren, red.) en zijn 16 april 2020 ‘live’ gegaan. In 10 maanden hebben we al meer dan 3500 kWh opgewekt en dat scheelt zo’n €750! We hebben uitgerekend dat we het binnen 6 jaar terugverdienen. En ons huis is hierdoor ook nog eens meer waard geworden. Dus mochten we eerder verhuizen dan heb je de kosten er alsnog uit. We hebben er nog geen seconde spijt van gehad. Trouwens, je kunt via de belastingdienst de BTW van de investering terugvragen. Een beetje gedoe maar dat scheelt flink. De naaste buren van ons hebben gelijk ook zonnepanelen door ISS laten plaatsen!”

“Wel hebben we één keer ’s morgens vroeg gebeld omdat we dachten dat het systeem niet meer werkte. ISS kon vanuit hun bedrijf op afstand zien dat er inderdaad geen stroom werd opgewekt omdat er nog te weinig licht op de panelen viel, haha!”

Tot slot, wat zou je mensen willen meegeven die overwegen zonnepanelen op het dak te leggen of nog steeds twijfelen?

“Doen. Vraag advies aan een betrouwbaar bedrijf dat er verstand van heeft. Of vraag Duurzaam Holten.”