Hoewel in ons land de zon niet altijd schijnt, is het mogelijk op een rendabele manier stroom te "oogsten". Dit kun je doen door het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak; of door jouw dak beschikbaar te stellen aan een energieleverancier, die de panelen plaatst; of door lid te worden van een energiecoöperatie.

Het ligt niet voor de hand dat u zelf een windmolen gaat plaatsen. Wij gaan daarop niet verder in.

PV Zonnepanelen:

Naast de bijdrage voor een beter klimaat, is het financieel aantrekkelijk om met een PV- systeem je eigen stroom op te wekken en te besparen op de jaarnota voor stroom. De investering verdient zichzelf nu in 5 tot 6 jaar terug. Dat is een rendement op het geïnvesteerde bedrag van meer dan 10%! Wilt u voor de aanschaf van uw PV- system een bedrag lenen? Ook dat is mogelijk via een Duurzaamheid Lening onder zeer gunstige voorwaarden.

Als voor u de aanschaf van een  PV systeem niet haalbaar of wenselijk is, bestaan er mogelijkheden om via een coöporatie in zonne-energie te participeren. Hiervoor zijn meerdere kapers op de kust, maar Duurzaam Holten heeft zijn vertrouwen uitgesproken voor de coöporatie die is opgericht door onze collega’s in Rijssen genaamd “Opgewekt Rijssen”.

 

Doorlopende actie met zonnepanelen

Recent heeft Duurzaam Holten weer een nieuwe samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Independant Solar Systems. Wij hebben sinds 2011 goede ervaringen opgedaan met deze leverancier, wat betreft prijzen, garantie en kwaliteit van installatie en service. Zie bij PV project Holten op deze website.
Deze inkoopactie is alleen voor inwoners van Rijssen, Holten en directe omgeving. Daarnaast moet u Vriend zijn van Duurzaam Holten. Dat kunt u worden met een minimum donatie van 10 euro per jaar. Nog geen Vriend? U kunt zich altijd aanmelden hiervoor.

Belangrijk: Bewoners worden regelmatig benaderd met op het oog aantrekkelijke aanbiedingen. Ons is na doorrekening van die aanbiedingen niet gebleken dat zij voordelen bieden boven zelf panelen plaatsen of aansluiten bij de energie-coöperatie. Het is ook niet duidelijk of men dan langdurig vast zit aan een bepaald energiebedrijf.

 

Veel gestelde vragen:

1: Hoe het werkt: Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen groene stroom op. Zonlicht wordt omgezet in stroom en de opbrengst van de panelen varieert naar gelang de weersomstandigheden.

Tussen de panelen en de groepenkast wordt een omvormer geplaatst; bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de panelen.

De laatste jaren zijn de panelen efficiënter geworden. De opbrengst per m2 paneel wordt hoger. Inmiddels is de ervaring dat PVpanelen in 25 jaar (de verwachtte levensduur) tussen de 10 a 15 procent van het rendement verliezen.

De zelf opgewekte stroom kan nog niet rendabel worden opgeslagen. Gangbaar is levering aan het stroomnet. Teruggeleverde en afgenomen stroom wordt tegen elkaar weg gestreept. Deze regeling wordt salderen genoemd. Het systeem van salderen staat thans (januari 2021) ter discussie in de Tweede Kamer. Pas na de verkiezingen zullen hioerover besluiten worden genomen.

2: Is mijn dak geschikt ? Beslissen over het plaatsen van zonnepanelen op het eigen dak is op basis van een maatwerk advies. Dat gaat over bouwkundige mogelijkheden; over de oriëntatie van het dak op de zon etc.

3:. Met uitzondering van rijksmonumenten en beschermde stads-/dorpsaanzichten is normaliter geen bouwvergunning nodig.

4:  Over onderhoud kan worden gezegd dat bij een ligging in een helling van minimaal 20 graden de panelen door regenwater worden schoongespoeld. Sneeuw blijft er wel op liggen. Het is aan te bevelen de panelen zo nu en dan te reinigen of te laten reinigen.

5: Op dit moment kan geen subsidie worden verkregen. Wel kan de BTW worden terug gevraagd.