Grote schoonmaakactie in Holten op 20 maart 2021

 

Stichting Duurzaam Holten organiseerde samen met de gemeente Rijssen-Holten voor ons dorp en omgeving een schoonmaakactie in het kader van de landelijke actie van Nederland Schoon.

Enkele weken geleden konden we in Holten Extra lezen dat de sneeuwpret voor veel extra afval in Holten en omgeving heeft gezorgd. Afval dat schadelijk is voor onze flora en fauna en nog decennia aanwezig blijft wanneer het niet opgeruimd wordt.

De plicht om een mondkapje te dragen in winkels en andere binnenruimtes zorgt eveneens voor extra afval: ook in Holten liggen heel wat ‘zwerfkapjes’ op straat.

 

 Afbeelding2.jpg - 78,53 kB

In heel Nederland zijn op die dag honderden vergelijkbare acties georganiseerd en in Holten....

.

Opschoonactie van Duurzaam Holten enorm succes!

Ongeveer 100 volwassenen en 30 kinderen deden op zaterdag 20 maart enthousiast mee aan deze actie in het kader van de landelijke actie ‘Nederland Schoon’. De actie om zwerfvuil in en rond Holten op te ruimen, werd georganiseerd door de Stichting Duurzaam Holten met ondersteuning van de gemeente Rijssen-Holten.

De vrijwilligers zwermden te voet en per (bak)fiets uit, gewapend met afvalgrijpers en vuilniszakken. Veel mensen gingen aan de slag in hun eigen straat of buurt maar ook de bermen langs de uitvalwegen, de omgeving van het NS-station  en de omgeving van verschillende schoolgebouwen werden ontdaan van plastic flesjes, blikjes, sigarettenpeuken en rondzwervende mondmaskers. In totaal vulden de vrijwilligers  zo’n 80 grote vuilniszakken met zwerfvuil, samen goed voor zeker 400+ kilo!

Iedereen was heel enthousiast over de opschoonactie en genoot na de gedane arbeid van een lekker hapje en drankje bij bakkerij Nijkamp. 

Veel mensen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de afvalgrijpers in bruikleen te houden zodat ze regelmatig in hun eigen wijk een zwerfvuil-ommetje kunnen maken.

Duurzaam Holten is blij verrast met de grote opkomst van afgelopen zaterdag.

Heb je de smaak te pakken gekregen, dan hebben we hier nog een interessante website:  https://www.ik-begin.nu/projecten/zwerfafvalteam/ Hier kun je een app kunt downloaden waarop je kunt aangeven wanneer je een zwerfvuil-rondje gaat lopen. De app houdt de route bij en kleurt deze groen op de kaart. Wanneer de route niet meer gelopen wordt, verandert de kleur in oranje en later in rood.

 

Wanneer mensen onze activiteiten willen steunen, kunnen zij zich via de site opgeven als vriend van Duurzaam Holten.

Foto's van deze actie kunt u vinden op de facebook pagina van de fotograaf: Math Willems