HEIDEBEHEER HOLTEN DOOR VRIJWILLIGERS

DOELSTELLING: In overleg met STAATSBOSBEHEER een aantal heidevelden in stand houden door opgroeiende boompjes te verwijderen. Daarmee wordt getracht de prachtige afwisseling tussen heide en bos op de Holterberg te bewaren. Dat is de leefruimte voor talloze diersoorten waarvan de ree, de nachtzwaluw en de zandhagedissen voorbeelden zijn. Deze activiteit wordt gezien als een vorm van zorg voor onze natuurlijke omgeving.

ACHTERGROND: Heidevelden zijn in de middeleeuwen ontstaan doordat boeren het gebied intensief lieten begrazen door schapen. De schaapskudde keerde ’s avonds terug naar de potstal in het dorp. Het Scheperspad (scheper=herder) tussen Holten en de Holterberg  herinnert aan die tijd. De boeren gebruikten de schapenmest uit de potstal voor de bemesting van hun rogge- en aardappelakkers. Dit systeem eindigde door de uitvinding en het gebruik van kunstmest vanaf ongeveer 1900 . De schapen werden overbodig. Het natuurlijke landschap van weleer keerde terug: opslag van dennen, berken en eiken. Bovendien werden door Staatsbosbeheer veel dennenbomen geplant voor de mijnbouw. Er bleven steeds minder heidevelden over en ze werden steeds kleiner.

Als vrijwillige heidebeheerders proberen we de laatste stukken hei te bewaren. Meestal wordt er gewerkt op de heidevelden tussen het Numendal en de Panoramaweg of op de heide ten noorden van de Panoramaweg.

 

Er zijn twee heidebeheer groepen.         A. Heidewerk door volwassenen.

B. Heidewerk door basisschool leerlingen.

A.

Het Heidewerk voor volwassenen bestaat al meer dan 20 jaar en vindt plaats op een achttal zaterdagochtenden tussen half oktober en half maart. Tussen 9.00 uur en 12.00 uur werkt een groep natuurliefhebbers, gewapend met zagen, scheppen en touwen, aan de verwijdering van bomen op de heide. De grote en mooie exemplaren blijven staan. Natuurbeleving staat voor deze groep hoog in het vaandel. Daarom worden geen gemotoriseerde gereedschappen gebruikt. Na half maart laten we de heide weer over aan de dieren om er te paren en te nestelen.

Contactpersoon: Alexander van Wassenaer (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

                                    

Iedereen die mee wil doen is van harte welkom !!

Informatie en aanmelding bij de contactpersoon

 

Alle Holtense basisscholen (ook Dijkerhoek en Espelo) worden in het najaar èn in het voorjaar in de gelegenheid gesteld om met een of meer klassen een ochtend deel te nemen aan het heidewerk. Meestal op een dinsdag- of woensdagochtend. De leerlingen krijgen uitleg en werkinstructie van een aantal begeleiders. Bovendien krijgen zij tijdens de heidewerk-ochtenden ook een rondleiding met informatie en verhalen over de natuur op de Holterberg. Een achttal vrijwilligers zet zich hiervoor in.

De doelstelling is daarbij niet om zoveel mogelijk werk te verzetten, maar om de kinderen op een leuke manier te betrekken bij de natuur op de Sallandse Heuvelrug. Waarschijnlijk gaan zij die natuur dan meer waarderen en hebben zij later - als volwassenen - meer oog voor de zorg, die de natuur nodig heeft, om zo mooi te blijven.

Contactpersoon:      Liet Kienhuis-Boon (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)        

 

 Wilt u ook met kinderen in de natuur werken ?

 

Informatie en aanmelding bij de contactpersoon