Een HR-ketel heeft alleen een hoog rendement als de watertemperatuur van de cv zo laag mogelijk is ingesteld. (zie grafiek)

 

Dit kan pas gebeuren als het huis optimaal geïsoleerd is en vervolgens stap voor stap de temperatuur verlaagd wordt.

Duurzaam Holten kan aan zijn vrienden advies en ondersteuning geven hoe dit het beste aan te pakken. Wij hebben hiervoor ook apparatuur aangeschaft. Voor meer info stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op zelfenergiebesparen.nl

 

 

Tegenwoordig zijn er op vele websites goede initiatieven voor de beste aanpak.

Hieronder wordt een stappenplan Triodos beschreven wat door de Triodos is uitgewerkt (april 2018):

 

 Snel je energielabel verbeteren?

 

6 stappen om duurzamer te wonen

Het koopcontract van je ‘nieuwe’ huis is getekend. Maar je wilt het eerst energiezuinig maken, voor je intrekt. Waar begin je? En waar vind je inspiratie en tips? Ervaringsdeskundigen Tim van der Maden en Tessa Brummelkamp helpen je graag op weg

 

Of Tim en Tessa hun huis energiezuinig wilden verbouwen was geen vraag. Toch besloten ze vrij impulsief om het energielabel meteen van G naar A te brengen. En dat moest in twee maanden.

Tot zover het idee. De aanpak was, zeker in het begin, nog niet duidelijk volgens Tim. “Toen we op Energielabelatlas de labels van de huizen in de buurt bekeken, zagen we dat we best wel pioniers zijn. Veel huizen hadden nog geen energielabel en er waren verder vooral G-labels. De C- en B-labels waren op een hand te tellen.”

 

1.      Doe een nulmeting

 

 

Tessa en Tim voor hun huis in Bilthoven.

Voor hun plan van aanpak, lieten ze eerst een nulmeting doen. Bureaus zoals AVEB of Susteen bepalen het energielabel van je huis en bieden een woningverbeterplan. Tim: “Het is belangrijk om een vertrekpunt te hebben. In ons geval kon het niet slechter. Met een G-label moesten we de basis aanpakken: isolatie en technische installaties. Met de tips en adviezen uit het plan hadden we meteen een goed beeld van de beste maatregelen voor ons huis, ons budget en onze planning.”

> Wil je zelf onderzoeken welke energiezuinige maatregelen voor jouw huis geschikt zijn en wat ze kunnen opleveren? Je vindt hierover meer informatie op VerbeterUwHuis

 

2. Laat je inspireren

Om de juiste keuzes voor hun plan van aanpak te maken, deden Tim en Tessa veel onderzoek. “We hebben allereerst heel veel gelezen over ervaringen van anderen, bijvoorbeeld op Stichting Duurzame Energieprovincie of Bouwen in Oosterwold. Op zoek naar meer informatie over ecologische bouwen kwamen we ook terecht bij Ecologisch bouwen en wonen.”

 

3. Eerst isoleren

Toen was het tijd voor concrete stappen. Tessa: “Het is geen geheim meer dat isolatie een snelle manier is om energie en kosten te besparen. Spouwmuurisolatie was voor ons een logische beslissing. Het is snel geregeld en ook betaalbaar, zelfs als je iemand inhuurt. In ons geval waren de kosten 1.890 euro.”

“Toen we de labels van de huizen in de buurt bekeken, zagen we dat we best wel pioniers zijn”

De keuze voor de dak- en vloerisolatie vroeg meer tijd. Er zijn volgens Tim inmiddels heel wat alternatieven voor glaswol, zoals houtvezels, hennep, schaapswol of gerecycled katoen. “We vonden verschillende leveranciers van duurzame bouwmaterialen, zoals Eco-logisch, Ekoplus en Groenebouwmaterialen. In overleg met de laatste hebben we besloten om het dak en de vloer met houtvezelplaten te isoleren. De isolatiewaarde is prima en de productie is duurzaam omdat het een restproduct is. Extra voordelen zijn de goede vochtregulatie en brandveiligheid. Bovendien zijn houtvezelplaten makkelijk zelf aan te brengen.”

De dak- en vloerisolatie van houtvezel.

Online vind je meer informatie en uitleg op Dakisolatie advies en op Warmteplan. Er zijn ook handige tools om zelf de isolatiewaarde van bouwmaterialen te berekenen, zodat je precies weet hoeveel je van welke materiaal nodig hebt.

 

4. Kijk naar verwarmingsopties

Voor de warmwatervoorziening en verwarming past een combinatie van een luchtwarmtepomp en een HR++ cv-ketel het best bij het huis van Tessa en Tim en hun budget. Tim: “We benutten de buitenlucht om ons huis te verwarmen. Samen met de HR++ ketel gebruiken we nu zo min mogelijk gas voor de lagetemperatuurverwarming en warm water.”

“Een grondwarmtepomp, die de warmte in de grond gebruikt, paste niet binnen het budget. Bovendien is onze ruimte beperkt, waardoor bijvoorbeeld een groot opslagvat voor warm water geen optie is. Ik vind het overigens wel jammer dat er vooral landelijk opererende installateurs zijn. Ik heb liever iemand die deze service lokaal biedt. Zeker in het begin, als je nog moet wennen aan de systemen, zou ik het prettig vinden als een installateur snel even kan langskomen voor advies of afstellen.”

> In de oriëntatiefase heeft Tim veel informatie gevonden op Warmtepompplein.nl

 

5. Maak een kostenoverzicht

Je verdient de kosten die je investeert in een energiezuinig huis op termijn altijd terug. En het scheelt extra als je veel zelf kunt doen. “Het isoleren van het dak en de vloer hebben we zelf opgepakt met vrienden en familie. Dat kost natuurlijk wel tijd.”

Tessa en Tim hebben gekozen voor de zuinigste variant van een HR++ ketel en een luchtwarmtepomp.

Kostenoverzicht

Van G naar A

In twee maanden tijd van G naar A, wat kost dat eigenlijk? Tessa en Tim hebben hun kosten op een rijtje gezet:

– Spouwmuurisolatie: € 1.890,- (materiaalkosten, laten uitvoeren)

– Vloerisolatie: € 690,- (materiaalkosten, zelf uitgevoerd)

– Dakisolatie: € 1.640,- (materiaalkosten, zelf uitgevoerd)

– Technische installatie: € 6.289,- (HR++ ketel en luchtwarmtepomp, laten uitvoeren). Hier wordt nog € 1.800,- subsidie van afgetrokken

– Zonnepanelen € 3.500,- (materiaalkosten, laten uitvoeren)

Om hun budget goed te beheren, hebben Tim en Tessa ook pragmatische afwegingen gemaakt. Tessa legt uit: “De badkamer was net vervangen door de vorige bewoners. Dakisolatie zou betekenen dat we de tegels moesten slopen. Hier hebben we ervoor gekozen de bestaande materialen voorlopig te laten zitten.”

Tim noemt een ander voorbeeld. “We hebben een nieuwe HR++ ketel en een warmtepomp, maar hebben niet alle oude radiatoren vervangen. Dat kan prima. Ook nu we overgestapt zijn op lagetemperatuurverwarming, waarbij het water dat naar de radiatoren gaat maximaal 55 graden Celsius is. Zeker in een goed geïsoleerd huis scheelt dat in het gasverbruik, en dus ook kosten en uitstoot. Bovendien is het ook heel comfortabel.”

> Kijk voor meer informatie over de kosten van een verbouwing op het Verbouwen Kosten Overzicht

> Gecertificeerde en gekwalificeerde vakmensen op het gebied van energieadvies, warmte en duurzaamheid vind je via QBIS.nl

6. Deel je ervaringen

Tessa en Tim hebben tijdens hun verbouwing heel veel geleerd. Die kennis en ervaringen delen ze via hun eigen website Van G naar A. In hun blogs en filmpjes laten ze zien wat er allemaal bij komt kijken, wat de valkuilen zijn en geven ze vooral veel tips.

 

BLOEMEN en GROENTEN VOOR IEDEREEN DIE MEE WIL DOEN

 

 

Aan de Industrieweg in Holten (op de ‘Kol’) zijn vrijwilligers van Duurzaam Holten al voor het 4e jaar actief met het bewerken van een stuk grond, dat uiteindelijk gebruikt zal worden voor woningbouw. Tot die tijd mogen we deze grond van de gemeente Rijssen-Holten gebruiken voor de realisatie van een tuin. Eerst heette de tuin “buurtmoestuin” maar de tuin is bedoeld voor iedereen in Holten en…….er is nu ook een bloemen-pluk-tuin. Vandaar de nieuwe naam:

 

“TUIN van DUURZAAM HOLTEN”

 

In de loop van de jaren is er al veel gebeurd, de ondergrond is losgemaakt, stenen zijn verwijderd. In 2015 is met steun van de stichting “de gevulde waterkruik” een heuse Afrikaanse watertank is gebouwd waarin we regenwater wordt opvangen voor de plantjes. 

 

Heb jij interesse of ben je gewoon nieuwsgierig? Dan kun je ook meedoen. Groene vingers zijn niet echt nodig maar als je wekelijks een paar uurtjes in de buitenlucht wilt werken en je sociale netwerk wilt vergroten of gewoon samen een kopje koffie of thee wilt komen drinken, dan ben je van harte welkom. Je kunt je aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

De Werkgroep Energie is actief op het gebied van de verduurzaming van de woning wat betreft het energiegebruik.

Begonnen in 2011 met het stimuleren van de (collectieve) aanschaf van zonnepanelen (PV’s) zijn wij  tegenwoordig breed bezig op het gebied van verduurzaming van (bestaande) woningen door informatie en advies te geven aan onze vrienden van DH over onder andere woningisolatie (vloer, dak, wanden, ramen), vermindering van het gasverbruik door toepassing van allerlei nieuwe technieken (zoals optimale inregeling HR-ketel, toepassing van (hybride) warmtepompen). 

Hierbij werken wij nauw samen met de Woonweter (woonweter.nl/vestiging-rijssen-holten) ,een onderdeel van DuurzaamThuisTwente.

Wij stimuleren  het gebruik van (ventilatie)-warmtepompen in nauwe samenwerking met de provincie Overijssel.

Kijk voor een stappenplan verduurzaming woning 1

Sinds kort onderzoeken wij energie coöperaties, in combinatie met de “postcoderoos”-regeling.

Kortom een breed veld van activiteiten waarbij wij graag nog met meer vrijwilligers aan de slag willen gaan.

Interesse dan graag een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Hier een stukje tekst invoegen