HEIDEBEHEER HOLTEN

 

 

 

 

WAT DOEN WIJ: Op een aantal zaterdagochtenden tussen 9.00 uur en 12.00 uur -van oktober tot half maart - werken wij als vrijwilligers, gewapend met zagen, kniptangen en scheppen, aan de verwijdering van opgroeiende bomen van de heide. Op die manier worden in overleg met STAATSBOSBEHEER een aantal heidevelden in stand gehouden. Zo blijft de prachtige afwisseling tussen heide en bos op de Holterberg bestaan. Dat is de leefruimte voor talloze diersoorten waarvan de Tapuit, de nachtzwaluw en de zandhagedissen voorbeelden zijn. Deze activiteit wordt gezien als een vorm van zorg voor onze natuurlijke omgeving. Natuurbeleving staat voor deze groep hoog in het vaandel. Daarom worden geen gemotoriseerde gereedschappen gebruikt.

 

 

 

Daarnaast nemen alle HOLTENSE BASISSCHOLEN op schooldagen regelmatig deel aan het heidewerk. Een groep leerlingen krijgt uitleg en werkinstructie en wordt begeleid door een aantal vrijwilligers. De doelstelling is daarbij niet om zoveel mogelijk werk te verzetten, maar om de leerlingen op een leuke manier te betrekken bij de natuur op de Sallandse Heuvelrug. 

 

 

 

WIL JE OOK MEEDOEN OP ZATERDAG EN/OF DOOR DE WEEK:

 

informatie en aanmelding bij een van de contactpersonen: 

Alexander van Wassenaer (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)             

Liet Kienhuis-Boon (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)  

 

 

ACHTERGROND: De heidevelden zijn in de middeleeuwen ontstaan doordat boeren het gebied intensief lieten begrazen door schapen. De schaapskudde keerde ’s avonds terug naar de potstal in het dorp. De boeren gebruikten de schapenmest uit de potstal voor de bemesting van hun rogge- en aardappelakkers. Dit systeem eindigde door de uitvinding en het gebruik van kunstmest vanaf 1900. De schapen werden overbodig. Het gevolg was een opslag van vooral dennen en berken  Bovendien werden door Staatsbosbeheer veel dennenbomen geplant voor de mijnbouw. Er bleven steeds minder heidevelden over en ze werden steeds kleiner.