Algemeen

Zonnepanelen leveren stroom en zonneboilers leveren warm/heet water. Beide maken gebruik van de zon voor de energieopbrengsten. De PV-panelen zetten de energie om naar stroom (waarbij ongeveer 20% van de energie wordt omgezet naar stroom). Bij een zonneboiler heb je een zonnecollector op je dak die de zonnewarmte afgeeft aan de zonneboiler.  Deze warmte kun je gebruiken voor het verwarmen van tapwater (douche/bad en ander heetwater gebruik), maar kan ook gebruikt worden als ondersteuning van de centrale verwarming. Een zonnecollector heb je in de vorm van een vlakke plaat die op een PV-paneel ljkt maar ook met buizen heatpipes genoemd. Zowel heatpipes als vlakke plaat collectors hebben een rendement van ongeveer 60%. De energie die door een zonnecollector wordt gebruikt is dus veel hoger dan de PV-panelen. Vandaar dat zonneboilers steeds aantrekkelijker worden in aanschaf. Dat wordt nog versterkt door de subsidie mogelijkheden voor zonneboilers in tegenstelling tot PV-panelen. Ook het afschaffen van de saldering bij teruglevering van stroom na 2022 maakt de aanschaf van een zonneboilersysteem gunstiger dan PV-panelen.

Werking van zonneboilers

Bij een zonnecollector of heatpipes zit een vloeistof die warm wordt doordat de zon erop schijnt. De vloeistof wordt door een pomp rondgepompt door een warmtewisselaar in een buffervat. De warmte wordt afgegeven aan het drinkwater het buffervat. Het tapwater kan wel 90 graden worden op een zonnige zomerse dag. Als er niet voldoende zonnewarmte is, wordt het drinkwater naverwarmd door een CV-ketel of warmtepomp. Zodoende is er altijd voldoende warm/heet water beschikbaar ook als de zon niet schijnt.

Een grotere zonneboiler met meerdere vlakkeplaat collectoren of heatpipes kan daarnaast ook gebruikt worden als ondersteuning van de CV of warmtepomp. Er is dan een extra warmtewisselaar aangebracht in het buffervat wat voor de overdracht van warmte naar het verwarmingsysteem zorgt.

Voor een video over de werking van een zonneboiler klik hier

Subsidie mogelijkheden

Voor zonneboilersystemen bestaan subsidiemogelijkheden. Op de website van het RVO vindt u meer informatie.

Om u een indruk te geven over de prijzen van zonneboilersystemen kunt u bijvoorbeeld kijken op de website van Zizon. De prijzen starten vanaf circa euro 2670 (waarbij de subsidie van circa euro 2000 nog verrekend moet worden). Het netto investeringsbedrag bedraagt circa euro 700. Zizon hanteert scherpe prijzen.

Hierbij moet nog wel het systeem geïnstalleerd worden en extra materialen (leidingwerk) aangeschaft worden. Dit is sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Als minimum moet u rekening houden met 16 arbeidsuren. Voor grotere systemen of grotere afstanden tussen collectoren en buffervat zal dit meer bedragen. Uiteraard is dit ook van grote invloed op de bijkomende kosten voor leidingwerk. Zizon heeft de mogelijkheid tot zelf installatie.

Tot slot

Mocht u interesse hebben in de aanschaf (en installatie) van een zonneboilersysteem dan kunt u ons een email sturen. Bij veel belangstelling gaan we onderzoeken of er een collectieve actie kan worden georganiseerd.