Zet woensdag 10 oktober vast in uw agenda. Dan is de Dag van de Duurzaamheid. Alweer de tiende editie. Op steeds meer plekken in het land worden mooie activiteiten georganiseerd. Wij halen die dag Jan Terlouw naar Holten om met iedereen die duurzaamheid belangrijk vindt, te praten. Bent u er ook bij?

 

Dag van de Duurzaamheid met Jan Terlouw in Holten
Hoe kunnen we samen zorgen voor een duurzamere wereld? Woensdagavond 10 oktober komt Jan Terlouw naar  het Kulturhus in Holten en spreekt hierover met scholieren van de Waerdenborch. Ook u kunt meepraten! De avond is gratis en duurt van 19.00-21.00 uur. Meldt u zich wel even van de te voren aan via www.kulturhusholten.nl? Tickets>>

 

Duurzame vakantiehuizen Landal Twenhaarsveld
Twee accommodaties uit 1985 hebben een groene make-over gehad. Op weg naar energieneutraal wonen. De woningen zijn van het gas af, ze worden verwarmd met een warmtepomp en er wordt gekookt op inductie. Verder zijn ze geïsoleerd en staan er zonnecollectoren op het dak. Een goed initiatief en dat er meer vakantiewoningen mogen volgen! Woensdag 10 oktober kunt u ze vanaf 10.00 uur zelf bekijken.

 

 10 Jaar Dag van de Duurzaamheid 
Dankzij Urgenda beleven we op 10 oktober voor het tiende jaar op rij de Dag van Duurzaamheid. Een dag die steeds meer organisaties en mensen aangrijpen om te laten zien hoe belangrijk zij dit vinden. Er wordt van alles georganiseerd, ook hier in de buurt. Klik hier voor alle activiteiten. 

 


5 Jaar Repair Café 
Het Repair Café in Holten viert haar eerste lustrum. Iets waar wij en de betrokken vrijwilligers trots op zijn. Iedere eerste vrijdagmiddag van de maand wordt er aan de Tuinstraat 2 van alles gerepareerd. Koffiezetmachines, strijkbouten, maaiers, stofzuigers en meer. Komt u ook 5 oktober tussen 13.30 en 16.00 uur even langs?
 


 

 


 

 

 

Er is weer veel groen nieuws uit Holten. Zo hebben we een pluk- en bijentuin gemaakt en zijn we druk bezig geweest op de heide. Maar ook hebben we goed nieuws over de btw-teruggave en verduurzaming van huurwoningen op de Landeweerd. Lees vooral verder!

 

10/10 Dag van de Duurzaamheid met Jan Terlouw

 

Jan Terlouw komt op 10 oktober naar het Kulturhus in Holten en gaat in gesprek met scholieren van de scholengemeenschap De Waerdenborch. De scholieren hebben zich verdiept in onderwerpen op het gebied van duurzaamheid en presenteren hun ideeën daarover aan de hand van zelf geformuleerde stellingen.
Dit project staat in het teken van de Dag van de Duurzaamheid en komt tot stand in samenwerking tussen scholengemeenschap De Waerdenborch en de Stichting Duurzaam Holten.

De Theaterzaal in het Kulturhus Holten is deze avond gereserveerd voor de scholieren van De Waerdenborch. In de Lobby en in de  Lounge van het Kulturhus Holten worden schermen geplaatst waarop het optreden van Jan Terlouw en de scholieren live is te volgen. Voorverkoop van tickets via de website kulturhusholten.nl Toegang gratis Tijd 19.00 tot 21.00 uur. Na afloop kan er in het Kulturhus met de deelnemers worden nagepraat.

 


Droogbloemen

 

Na een natte start in mei, heeft de Pluk en Bijentuin van Duurzaam Holten flink onder de droogte geleden.

 

Begin juni stonden de phacelia's nog wel in bloei en kleurde de tuin paars. De zonnebloemen, die eind deze zomer geplukt zouden worden, hebben het helaas niet gered onder de extreme omstandigheden. Het eerste en enige boeket afkomstig uit onze Pluktuin valt nu op onze website te bewonderen. Deze oogst gaat door als droogbloemen! Het aangekondigde Plukevent komt helaas te vervallen.

  


 

Btw teruggave voor pv-systemen
ouder dan 5 jaar

De belastingdienst heeft in april bepaald dat ook PV-systemen ouder dan 5 jaar recht hebben op btw teruggave. Dit geldt zowel voor btw op materialen (19%) als op arbeid (6%). Je kunt dit zelf doen of hiervoor een extern persoon inschakelen. Er zijn verschillende aanbieders die op basis van “no cure, no pay” de btw teruggave afhandelen. De kosten bedragen ongeveer 90 euro. Advies nodig? Neem contact op met ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lees verder >>>

 Pilot verduurzaming huurwoningen op De Landeweerd
M
et een aantal bewoners van huurwoningen in de Landeweerd onderzoeken we hoe deze huizen comfortabeler en energiezuiniger gemaakt kunnen worden. Uit warmtebeelden van de Woonweter bleek sprake van veel warmtelekkages in de spouw en andere plekken. Binnenkort gaan we in overleg met de woningbouwvereniging over mogelijke verbeterstappen. Mogelijk ook interessant voor andere huurwoningen. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

 Privacy
Op 25 mei is de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingegaan. Daarover informeren wij je graag. Jouw gegevens zijn uitsluitend bij ons bekend, waardoor je onze nieuwsbrief ontvangt. Ook versturen wij soms uitnodigingen voor bijeenkomsten en evenementen. Wij gaan zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens en we doen er alles aan om jouw privacy te waarborgen. Jouw gegevens zijn bij ons goed beveiligd en we delen deze nooit zonder jouw toestemming met derden. Je kunt altijd je gegevens opvragen of vragen deze te wijzigen of je uitschrijven voor onze nieuwsbrief. 

 

 

 

Er zijn verschillende bedrijven die hun diensten aanbieden om je zonnepanelen te reinigen. Laat je zonnepanelen jaarlijks professioneel reinigen dan levert dit een rendement van ca 3 tot 5% op. De kosten voor een schoonmaak beurt bedraagt, afhankelijk van het aantal panelen 2,50 tot 4 euro per paneel (inclusief btw). In het algemeen wordt een burenkorting gegeven van 10% bij 3 of meer woningen tegelijk.

Laten we uitgaan van een gemiddelde situatie van 15 zonnepanelen. Die leveren jaarlijks circa 3500 kWh. Dat is een opbrengst van circa € 825, - . Als de reiniging 3 tot 5% rendement oplevert, dan zou de jaarlijkse reinigingsbeurt ongeveer € 40 mogen kosten. Echter als de zonnepanelen al een paar jaar niet zijn schoongemaakt, dan heeft het schoonmaken natuurlijk wel degelijk zin.

Meer informatie is te vinden op www.zonnepanelen.net Lees vooral de 8 nuttige tips die op deze site worden gegeven.

Duurzaam Holten helpt

Je kan het reinigen van de zonnepanelen natuurlijk ook zelf doen.

Duurzaam Holten wil daarbij graag behulpzaam zijn.

Van DH kunt u een schoonmaak set lenen, bestaande uit een hoekborstel, telescoop steel tot 6 meter en een aansluitslang met gardena koppeling van 11 meter.

Als Vriend van DH zijn daar geen kosten aan verbonden. Je bent al vriend van stichting Duurzaam Holten vanaf euro 10 per jaar. Je kunt de schoonmaak set aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veel succes!

Het afgelopen voorjaar hebben we weer hard gewerkt op de heide, op vier zaterdagochtenden. We hebben o.m. hééél veel berken verwijderd op de Panoramaheide en grote bomen omgezaagd op de Heksenheide (langs de heksen weg). Op de heide er tussenin had  Staatsbosbeheer de hele grote bomen al omgezaagd en hebben wij die opgeruimd.  Een groot aantal  kleinere bomen(diameter 25-30 cm) hebben we zelf omgezaagd. Wij vinden het heerlijk om dan eerst een hoop  rotzooi te maken en die dan vervolgens op te ruimen, zodat het er weer prachtig uit ziet. “Alweer een stukje hei gered” zeggen we dan. Gemiddeld waren we met zo’n 21 mensen en op 10 maart hadden we daar nog 6 NLdoet vrijwilligers bij. Het was super-gezellig zoals blijkt uit onderstaande foto ‘s van een blije en voldane heidewerk groep na een ochtend stevig doorwerken.

 

 

  

 

Nadat in het najaar van 2017 al 5 basisschool-groepen uit Holten op de heide waren, hebben er dit voorjaar toch nog twee groepen meegedaan. Zo hebben we dit schooljaar toch zo’n 140 leerlingen in de praktijk laten ervaren hoe mooi de natuur is en hoe leuk het is om in de natuur te zijn en te werken. Het mooie is dat die leerlingen spelenderwijs meekrijgen dat je er wel iets voor moet doen om de natuur mooi te houden. De belangstelling van de leerlingen is echt geweldig. Ze vragen van alles. Dat doen ze ook tijdens de rondleiding die – in kleine groepjes - wordt georganiseerd, waarbij van alles wordt verteld over de planten en dieren en de historie van de Sallandse Heuvelrug.

 

En het gekke is, we hebben bijna nooit slecht weer! Welke weergoden zouden daar achter zitten? Kijk maar naar de foto’s hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een HR-ketel heeft alleen een hoog rendement als de watertemperatuur van de cv zo laag mogelijk is ingesteld. (zie grafiek)

 

Voor een duidelijk filmpje over het inregelen van de CV klikt u hier

Dit kan pas gebeuren als het huis optimaal geïsoleerd is en vervolgens stap voor stap de temperatuur verlaagd wordt.

Duurzaam Holten kan aan zijn vrienden advies en ondersteuning geven hoe dit het beste aan te pakken. Wij hebben hiervoor ook apparatuur aangeschaft. Voor meer info stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op zelfenergiebesparen.nl