Het afgelopen voorjaar hebben we weer hard gewerkt op de heide, op vier zaterdagochtenden. We hebben o.m. hééél veel berken verwijderd op de Panoramaheide en grote bomen omgezaagd op de Heksenheide (langs de heksen weg). Op de heide er tussenin had  Staatsbosbeheer de hele grote bomen al omgezaagd en hebben wij die opgeruimd.  Een groot aantal  kleinere bomen(diameter 25-30 cm) hebben we zelf omgezaagd. Wij vinden het heerlijk om dan eerst een hoop  rotzooi te maken en die dan vervolgens op te ruimen, zodat het er weer prachtig uit ziet. “Alweer een stukje hei gered” zeggen we dan. Gemiddeld waren we met zo’n 21 mensen en op 10 maart hadden we daar nog 6 NLdoet vrijwilligers bij. Het was super-gezellig zoals blijkt uit onderstaande foto ‘s van een blije en voldane heidewerk groep na een ochtend stevig doorwerken.

 

 

  

 

Nadat in het najaar van 2017 al 5 basisschool-groepen uit Holten op de heide waren, hebben er dit voorjaar toch nog twee groepen meegedaan. Zo hebben we dit schooljaar toch zo’n 140 leerlingen in de praktijk laten ervaren hoe mooi de natuur is en hoe leuk het is om in de natuur te zijn en te werken. Het mooie is dat die leerlingen spelenderwijs meekrijgen dat je er wel iets voor moet doen om de natuur mooi te houden. De belangstelling van de leerlingen is echt geweldig. Ze vragen van alles. Dat doen ze ook tijdens de rondleiding die – in kleine groepjes - wordt georganiseerd, waarbij van alles wordt verteld over de planten en dieren en de historie van de Sallandse Heuvelrug.

 

En het gekke is, we hebben bijna nooit slecht weer! Welke weergoden zouden daar achter zitten? Kijk maar naar de foto’s hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn verschillende bedrijven die hun diensten aanbieden om je zonnepanelen te reinigen. Laat je zonnepanelen jaarlijks professioneel reinigen dan levert dit een rendement van ca 3 tot 5% op. De kosten voor een schoonmaak beurt bedraagt, afhankelijk van het aantal panelen 2,50 tot 4 euro per paneel (inclusief btw). In het algemeen wordt een burenkorting gegeven van 10% bij 3 of meer woningen tegelijk.

Laten we uitgaan van een gemiddelde situatie van 15 zonnepanelen. Die leveren jaarlijks circa 3500 kWh. Dat is een opbrengst van circa € 825, - . Als de reiniging 3 tot 5% rendement oplevert, dan zou de jaarlijkse reinigingsbeurt ongeveer € 40 mogen kosten. Echter als de zonnepanelen al een paar jaar niet zijn schoongemaakt, dan heeft het schoonmaken natuurlijk wel degelijk zin.

Meer informatie is te vinden op www.zonnepanelen.net Lees vooral de 8 nuttige tips die op deze site worden gegeven.

Duurzaam Holten helpt

Je kan het reinigen van de zonnepanelen natuurlijk ook zelf doen.

Duurzaam Holten wil daarbij graag behulpzaam zijn.

Van DH kunt u een schoonmaak set lenen, bestaande uit een hoekborstel, telescoop steel tot 6 meter en een aansluitslang met gardena koppeling van 11 meter.

Als Vriend van DH zijn daar geen kosten aan verbonden, anders berekenen wij voor deze dienst € 5 per dag. Je kunt de schoonmaak set aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veel succes!

Tegenwoordig zijn er op vele websites goede initiatieven voor de beste aanpak.

Hieronder wordt een stappenplan Triodos beschreven wat door de Triodos is uitgewerkt (april 2018):

 

 Snel je energielabel verbeteren?

 

6 stappen om duurzamer te wonen

Het koopcontract van je ‘nieuwe’ huis is getekend. Maar je wilt het eerst energiezuinig maken, voor je intrekt. Waar begin je? En waar vind je inspiratie en tips? Ervaringsdeskundigen Tim van der Maden en Tessa Brummelkamp helpen je graag op weg

 

Of Tim en Tessa hun huis energiezuinig wilden verbouwen was geen vraag. Toch besloten ze vrij impulsief om het energielabel meteen van G naar A te brengen. En dat moest in twee maanden.

Tot zover het idee. De aanpak was, zeker in het begin, nog niet duidelijk volgens Tim. “Toen we op Energielabelatlas de labels van de huizen in de buurt bekeken, zagen we dat we best wel pioniers zijn. Veel huizen hadden nog geen energielabel en er waren verder vooral G-labels. De C- en B-labels waren op een hand te tellen.”

 

1.      Doe een nulmeting

 

 

Tessa en Tim voor hun huis in Bilthoven.

Voor hun plan van aanpak, lieten ze eerst een nulmeting doen. Bureaus zoals AVEB of Susteen bepalen het energielabel van je huis en bieden een woningverbeterplan. Tim: “Het is belangrijk om een vertrekpunt te hebben. In ons geval kon het niet slechter. Met een G-label moesten we de basis aanpakken: isolatie en technische installaties. Met de tips en adviezen uit het plan hadden we meteen een goed beeld van de beste maatregelen voor ons huis, ons budget en onze planning.”

> Wil je zelf onderzoeken welke energiezuinige maatregelen voor jouw huis geschikt zijn en wat ze kunnen opleveren? Je vindt hierover meer informatie op VerbeterUwHuis

 

2. Laat je inspireren

Om de juiste keuzes voor hun plan van aanpak te maken, deden Tim en Tessa veel onderzoek. “We hebben allereerst heel veel gelezen over ervaringen van anderen, bijvoorbeeld op Stichting Duurzame Energieprovincie of Bouwen in Oosterwold. Op zoek naar meer informatie over ecologische bouwen kwamen we ook terecht bij Ecologisch bouwen en wonen.”

 

3. Eerst isoleren

Toen was het tijd voor concrete stappen. Tessa: “Het is geen geheim meer dat isolatie een snelle manier is om energie en kosten te besparen. Spouwmuurisolatie was voor ons een logische beslissing. Het is snel geregeld en ook betaalbaar, zelfs als je iemand inhuurt. In ons geval waren de kosten 1.890 euro.”

“Toen we de labels van de huizen in de buurt bekeken, zagen we dat we best wel pioniers zijn”

De keuze voor de dak- en vloerisolatie vroeg meer tijd. Er zijn volgens Tim inmiddels heel wat alternatieven voor glaswol, zoals houtvezels, hennep, schaapswol of gerecycled katoen. “We vonden verschillende leveranciers van duurzame bouwmaterialen, zoals Eco-logisch, Ekoplus en Groenebouwmaterialen. In overleg met de laatste hebben we besloten om het dak en de vloer met houtvezelplaten te isoleren. De isolatiewaarde is prima en de productie is duurzaam omdat het een restproduct is. Extra voordelen zijn de goede vochtregulatie en brandveiligheid. Bovendien zijn houtvezelplaten makkelijk zelf aan te brengen.”

De dak- en vloerisolatie van houtvezel.

Online vind je meer informatie en uitleg op Dakisolatie advies en op Warmteplan. Er zijn ook handige tools om zelf de isolatiewaarde van bouwmaterialen te berekenen, zodat je precies weet hoeveel je van welke materiaal nodig hebt.

 

4. Kijk naar verwarmingsopties

Voor de warmwatervoorziening en verwarming past een combinatie van een luchtwarmtepomp en een HR++ cv-ketel het best bij het huis van Tessa en Tim en hun budget. Tim: “We benutten de buitenlucht om ons huis te verwarmen. Samen met de HR++ ketel gebruiken we nu zo min mogelijk gas voor de lagetemperatuurverwarming en warm water.”

“Een grondwarmtepomp, die de warmte in de grond gebruikt, paste niet binnen het budget. Bovendien is onze ruimte beperkt, waardoor bijvoorbeeld een groot opslagvat voor warm water geen optie is. Ik vind het overigens wel jammer dat er vooral landelijk opererende installateurs zijn. Ik heb liever iemand die deze service lokaal biedt. Zeker in het begin, als je nog moet wennen aan de systemen, zou ik het prettig vinden als een installateur snel even kan langskomen voor advies of afstellen.”

> In de oriëntatiefase heeft Tim veel informatie gevonden op Warmtepompplein.nl

 

5. Maak een kostenoverzicht

Je verdient de kosten die je investeert in een energiezuinig huis op termijn altijd terug. En het scheelt extra als je veel zelf kunt doen. “Het isoleren van het dak en de vloer hebben we zelf opgepakt met vrienden en familie. Dat kost natuurlijk wel tijd.”

Tessa en Tim hebben gekozen voor de zuinigste variant van een HR++ ketel en een luchtwarmtepomp.

Kostenoverzicht

Van G naar A

In twee maanden tijd van G naar A, wat kost dat eigenlijk? Tessa en Tim hebben hun kosten op een rijtje gezet:

– Spouwmuurisolatie: € 1.890,- (materiaalkosten, laten uitvoeren)

– Vloerisolatie: € 690,- (materiaalkosten, zelf uitgevoerd)

– Dakisolatie: € 1.640,- (materiaalkosten, zelf uitgevoerd)

– Technische installatie: € 6.289,- (HR++ ketel en luchtwarmtepomp, laten uitvoeren). Hier wordt nog € 1.800,- subsidie van afgetrokken

– Zonnepanelen € 3.500,- (materiaalkosten, laten uitvoeren)

Om hun budget goed te beheren, hebben Tim en Tessa ook pragmatische afwegingen gemaakt. Tessa legt uit: “De badkamer was net vervangen door de vorige bewoners. Dakisolatie zou betekenen dat we de tegels moesten slopen. Hier hebben we ervoor gekozen de bestaande materialen voorlopig te laten zitten.”

Tim noemt een ander voorbeeld. “We hebben een nieuwe HR++ ketel en een warmtepomp, maar hebben niet alle oude radiatoren vervangen. Dat kan prima. Ook nu we overgestapt zijn op lagetemperatuurverwarming, waarbij het water dat naar de radiatoren gaat maximaal 55 graden Celsius is. Zeker in een goed geïsoleerd huis scheelt dat in het gasverbruik, en dus ook kosten en uitstoot. Bovendien is het ook heel comfortabel.”

> Kijk voor meer informatie over de kosten van een verbouwing op het Verbouwen Kosten Overzicht

> Gecertificeerde en gekwalificeerde vakmensen op het gebied van energieadvies, warmte en duurzaamheid vind je via QBIS.nl

6. Deel je ervaringen

Tessa en Tim hebben tijdens hun verbouwing heel veel geleerd. Die kennis en ervaringen delen ze via hun eigen website Van G naar A. In hun blogs en filmpjes laten ze zien wat er allemaal bij komt kijken, wat de valkuilen zijn en geven ze vooral veel tips.

Een HR-ketel heeft alleen een hoog rendement als de watertemperatuur van de cv zo laag mogelijk is ingesteld. (zie grafiek)

 

Voor een duidelijk filmpje over het inregelen van de CV klikt u hier

Dit kan pas gebeuren als het huis optimaal geïsoleerd is en vervolgens stap voor stap de temperatuur verlaagd wordt.

Duurzaam Holten kan aan zijn vrienden advies en ondersteuning geven hoe dit het beste aan te pakken. Wij hebben hiervoor ook apparatuur aangeschaft. Voor meer info stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op zelfenergiebesparen.nl

 

 

De Werkgroep Energie is actief op het gebied van de verduurzaming van de woning wat betreft het energiegebruik.

Begonnen in 2011 met het stimuleren van de (collectieve) aanschaf van zonnepanelen (PV’s) zijn wij  tegenwoordig breed bezig op het gebied van verduurzaming van (bestaande) woningen door informatie en advies te geven aan onze vrienden van DH over onder andere woningisolatie (vloer, dak, wanden, ramen), vermindering van het gasverbruik door toepassing van allerlei nieuwe technieken (zoals optimale inregeling HR-ketel, toepassing van (hybride) warmtepompen). 

Hierbij werken wij nauw samen met de Woonweter (woonweter.nl/vestiging-rijssen-holten) ,een onderdeel van DuurzaamThuisTwente.

Wij stimuleren  het gebruik van (ventilatie)-warmtepompen in nauwe samenwerking met de provincie Overijssel.

Kijk voor een stappenplan verduurzaming woning 1

Sinds kort onderzoeken wij energie coöperaties, in combinatie met de “postcoderoos”-regeling.

Kortom een breed veld van activiteiten waarbij wij graag nog met meer vrijwilligers aan de slag willen gaan.

Interesse dan graag een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.