De warmtepomp is een alternatief voor een CV-ketel voor het verwarmen van uw woning, maar ook een combinatie van warmtepomp en CV-ketel is mogeljk. Dit wordt een hybride-opstelling genoemd.

De warmtepomp kan worden gebruikt voor verwarming van uw woning, maar ook voor het aanmaken van tapwater voor het douchen etc. De voortdurende stijging van de gasprijzen en het opraken van het gas maken het noodzakelijk over te stappen op andere duurzame manier van het verwarmen van uw woning. De warmtepomp is hier uitermate geschikt voor in combinatie met goede isolatie en lage temperatuur verwarming.

Bronnen

De bron van de warmtepomp is de lucht of bodem, grondwater en (oppervlakte)water. Bij een luchtwarmtepomp is het noodzakelijk dat de warmtepomp uit de buitenlucht warmte kan halen. Hiervoor hebt u een buitenunit nodig. Deze kan ook in het dak geïntegreerd zijn. Daarnaast kunt u gebruik maken van de warmte in de bodem of het water. Het voordeel van de bodem als basis voor de benodigde warmte is dat de temperatuur het gehele jaar vrij constant is, terwijl deze bij buitenlucht veel schommelt. Over het gehele jaar genomen haalt u met een warmtepomp die bodemwarmte benut een hoger rendement dan met een buitenluchtwarmtepomp. In de gemeente Rijssen-Holten dient u bij een verticale bron in de bodem geen open bron maar een gesloten bron toe te passen. Dit wordt veroorzaakt door de hoge concentraties ijzer in de bodem.

Energie (stroom)verbruik van een warmtepomp en het rendement

Aangezien een warmtepomp circa 3 tot 5 keer de benodigde warmte uit de buitenlucht of bodem haalt, is de warmtepomp veel duurzamer dan een CV-ketel. Daar staat tegen over dat gas relatief veel voordeliger is dan stroom. Berekeningen over terugverdienperiode zijn dan ook niet eenvoudig te maken. Uw installateur kan u hierover meer informatie verstrekken.

De warmtepomp

Voor de werking van een warmtepomp verwijs ik u naar de site van de importeur van Danfoss warmtepompen: Klein Comfort Techniek Hier staat eenvoudig uitgelegd hoe de warmtepomp werkt. De afmetingen van een warmtepomp zijn ongeveer een normale koelkast. Als er een boiler in is opgenomen is het ongeveer de afmeting van een koel-vriescombinatie.

Wij proberen dit jaar een actie te organiseren met warmtepompen. Wij houden u verder op de hoogte. Als u interesse hebt kunt u dat melden via het aanmeldformulier Vriend van Duurzaam Holten

Voor een korte uitleg over warmtepompen hebben wij een film gemaakt van de presentatie op de streekmarkt. Deze vindt u hier

Informatie over het aanleggen van een warmtepomp vindt u hier

Informatie over het boren van een bron voor de warmtepomp vindt u hier

Het eindresultaat mag er zijn: 

Danfoss warmtepomp  

 

 

Ook interesse in een warmtepomp? Neem dan contact op met Harry Klein van Klein Comfort Techniek of William van Zon van Installatiebedrijf Van Zon