Er zijn verschillende bedrijven die hun diensten aanbieden om je zonnepanelen te reinigen. Laat je zonnepanelen jaarlijks professioneel reinigen dan levert dit een rendement van ca 3 tot 5% op. De kosten voor een schoonmaak beurt bedraagt, afhankelijk van het aantal panelen 2,50 tot 4 euro per paneel (inclusief btw). In het algemeen wordt een burenkorting gegeven van 10% bij 3 of meer woningen tegelijk.

Laten we uitgaan van een gemiddelde situatie van 15 zonnepanelen. Die leveren jaarlijks circa 3500 kWh. Dat is een opbrengst van circa € 825, - . Als de reiniging 3 tot 5% rendement oplevert, dan zou de jaarlijkse reinigingsbeurt ongeveer € 40 mogen kosten. Echter als de zonnepanelen al een paar jaar niet zijn schoongemaakt, dan heeft het schoonmaken natuurlijk wel degelijk zin.

Meer informatie is te vinden op www.zonnepanelen.net Lees vooral de 8 nuttige tips die op deze site worden gegeven.

Duurzaam Holten helpt

Je kan het reinigen van de zonnepanelen natuurlijk ook zelf doen.

Duurzaam Holten wil daarbij graag behulpzaam zijn.

Van DH kunt u een schoonmaak set lenen, bestaande uit een hoekborstel, telescoop steel tot 6 meter en een aansluitslang met gardena koppeling van 11 meter.

Als Vriend van DH zijn daar geen kosten aan verbonden. Je bent al vriend van stichting Duurzaam Holten vanaf euro 10 per jaar. Je kunt de schoonmaak set aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veel succes!