Afdrukken
Categorie: Collectieve acties
Hits: 2087

Presentaties van 16 mei

 

Belastingvoordeel voor iedereen

“Daar komt het eigenlijk op neer”, zegt Henk Roosink. “Vaak zijn er regelingen waar iedereen via belasting aan mee betaalt, terwijl dat geld maar bij een beperkte groep terecht komt, of bij (buitenlandse) bedrijven. Door onze constructie kan iedere inwoner van Rijssen-Holten mee doen en zelf voordeel hebben”.

 

Samen met Duurzaam Holten werd 16 mei een informatiebijeenkomst in gebouw Irene georganiseerd. Sommige aanwezigen hadden ook hun kennissen nog even op de avond gewezen. Rob Regoort van Duurzaam Holten: “In het Journaal van 15 mei werd het nog gezegd, ‘steeds meer gewone mensen verdienen geld aan de energie-transitie’, en ‘anders zou de winst naar bedrijven gaan, nu gaat het naar bewoners’. En dat ging over lokale energie-initiatieven zoals dit”.

 

Op de informatie-bijeenkomst wil iemand weten hoe dit kan: “ik begrijp dat ik als lid niets vooraf hoef te betalen, ik ontvang geld, 15 jaar lang, en als ik wil kan ik zelfs bij mijn huidige energieleverancier blijven. Wie betaalt dan die zonnepanelen waarmee op bedrijfsdaken in Rijssen mijn energie duurzaam wordt opgewekt?”.

 

Raoul Teeuwen legt uit dat dit kan door de Postcoderoos-regeling van de overheid. “Die regeling zegt: als iemand een postcoderoos-coöperatie opricht, en groene energie opwekt, dan hoeven leden geen energiebelasting te betalen. Daarvan kunnen we alle kosten betalen, en dan blijft er nog geld over. En dat steken onze leden in hun zak”.

 

Raoul loopt naar een aanwezige: “Als ik op u afstap en u 1.500 euro aanbiedt, pakt u het dan aan?”. Een moment van twijfel. “Als iemand je iets moois aanbiedt, denken we als consument gelijk ‘wat wil je van me’ of ‘wat zijn de kleine lettertjes’. Maar wij willen niets van jullie, we hebben wat voor jullie. En er zijn geen kleine lettertjes. We zijn een groep vrijwilligers die het mogelijk maken dat heel Rijssen-Holten van die overheids-regeling gebruik kan maken. En wij zijn geen bedrijf wat je alleen kent van een reclame, met een hoofdkantoor ver weg: ons kun je tegen komen tijdens het winkelen. Dus ons verhaal is echt eerlijk. Als wij een lid tegen komen willen we vooral horen hoe blij ze als lid zijn dat we dit met zijn allen doen en de wereld een stukje duurzamer maken”.

 

Aan het eind van de korte presentatie vraagt Raoul aan de aanwezigen of ze een reden kunnen bedenken waarom iemand NIET mee zou willen doen. “Ik kan er maar 1 bedenken”, zegt een aanwezige, “Mensen willen de kat uit de boom kijken”.

 

Opgewekt Rijssen en Duurzaam Holten hopen dat meer mensen het voordeel aan durven pakken zodra in het najaar de eerste 3.000 panelen op het dak van Voortman liggen: de opdracht daarvoor wordt in mei gegeven. De eerste 250 leden gaan dan aan hun kortingsrit beginnen, en wekken hun energie echt groen op. Het Energie Fonds Overijssel heeft er vertrouwen in en heeft 1 miljoen euro ter beschikking gesteld om de panelen te financieren.

 

Het dak van Voortman Steel in Rijssen zal binnenkort worden voorzien van zonnepanelen.

 

 

Belastingvoordeel voor iedereen door zonnepanelen op bedrijfsdaken?

 

“ Ja, eigenlijk wel”, zegt Henk Roosink, adviseur van Opgewekt Rijssen. Iedere inwoner van Rijssen-Holten kan meedoen en voordeel hebben”.

 

Samen met Duurzaam Holten werd op 16 mei een informatiebijeenkomst in gebouw Irene georganiseerd over de lokale energiecoöperatie. Aanwezigen kregen uitleg over het opwekken van duurzame energie en de mogelijkheid om mee te doen. Door de Postcoderoos-regeling van de overheid kan iedereen duurzame energie opwekken, ook mensen die zelf geen zonnepanelen hebben.

 

De vrijwilligers van dit initiatief hebben zelf geen commerciële belangen. Hun belang is het  duurzaam opwekken van energie in de regio. Die panelen op de bedrijfsdaken doen straks hun werk: onzichtbaar en zonder dat er sprake is van schade voor flora en fauna.

 

Opgewekt Rijssen en Duurzaam Holten willen nauw samenwerken om in Holten leden te werven en om op Holtense bedrijfsdaken zonnepanelen te kunnen plaatsen .

 

Beide organisaties hopen dat nog veel meer mensen lid worden zodra in het najaar de eerste 3.000 panelen op het dak van Voortman liggen. De opdracht daarvoor wordt deze maand gegeven. Er zijn nu al 250 leden die gaan profiteren van de korting.

 

Aan het eind van de  presentatie wordt gevraagd waarom iemand NIET  zou willen meedoen.  “Tja, mensen kijken de kat uit de boom”, denkt iemand hardop.

 

Het Energiefonds Overijssel doet dat niet en stelt 1 miljoen euro beschikbaar om de panelen te financieren.

  

 

Kijk voor informatie op: www.opgewektrijssen.nl  en www.duurzaamholten.nl