Lees het nieuws van Duurzaam Holten in de media hier en onderstaand artikel in Tubantia

 

 HEIDEBEHEER HOLTEN

 

 

 

 

WAT DOEN WIJ: Op een aantal zaterdagochtenden tussen 9.00 uur en 12.00 uur -van oktober tot half maart - werken wij als vrijwilligers, gewapend met zagen, kniptangen en scheppen, aan de verwijdering van opgroeiende bomen van de heide. Op die manier worden in overleg met STAATSBOSBEHEER een aantal heidevelden in stand gehouden. Zo blijft de prachtige afwisseling tussen heide en bos op de Holterberg bestaan. Dat is de leefruimte voor talloze diersoorten waarvan de Tapuit, de nachtzwaluw en de zandhagedissen voorbeelden zijn. Deze activiteit wordt gezien als een vorm van zorg voor onze natuurlijke omgeving. Natuurbeleving staat voor deze groep hoog in het vaandel. Daarom worden geen gemotoriseerde gereedschappen gebruikt.

 

 

 

Daarnaast nemen alle HOLTENSE BASISSCHOLEN op schooldagen regelmatig deel aan het heidewerk. Een groep leerlingen krijgt uitleg en werkinstructie en wordt begeleid door een aantal vrijwilligers. De doelstelling is daarbij niet om zoveel mogelijk werk te verzetten, maar om de leerlingen op een leuke manier te betrekken bij de natuur op de Sallandse Heuvelrug. 

 

 

 

WIL JE OOK MEEDOEN OP ZATERDAG EN/OF DOOR DE WEEK:

 

informatie en aanmelding bij een van de contactpersonen: 

Alexander van Wassenaer (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)             

Feiko Woudstra (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Liet Kienhuis-Boon (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)  

 

 

ACHTERGROND: De heidevelden zijn in de middeleeuwen ontstaan doordat boeren het gebied intensief lieten begrazen door schapen. De schaapskudde keerde ’s avonds terug naar de potstal in het dorp. De boeren gebruikten de schapenmest uit de potstal voor de bemesting van hun rogge- en aardappelakkers. Dit systeem eindigde door de uitvinding en het gebruik van kunstmest vanaf 1900. De schapen werden overbodig. Het gevolg was een opslag van vooral dennen en berken  Bovendien werden door Staatsbosbeheer veel dennenbomen geplant voor de mijnbouw. Er bleven steeds minder heidevelden over en ze werden steeds kleiner.     

 

 

 

 

Streek & Duurzaamheidmarkt Holten

Zaterdag 1 oktober 2016
10.00 tot 16.00 uur

Smidsbelt Holten

Stichting Duurzaam Holten bestaat 5 jaar. Dat vieren wij tijdens de tiende Streek & Duurzaamheidmarkt.
De Streekmarkt is een gezellige markt met (h)eerlijke producten en activiteiten.

• De nieuwste generatie auto’s waaronder de Hyundai IONIC, de Toyota Mirai, de nieuwste Prius, de BMW i8
    en de BMW i3 en de nieuwste elektrische motorscooter.
• Veel informatie over duurzaam wonen door o.a. wooncoaches van Duurzaam Thuis Twente
• Smoothiebike: fietsen en tegelijkertijd een lekkere shake of smoothie maken
• Energiepakketjes voor de kinderen: spelenderwijs zelf energie opwekken. Leuk en leerzaam!
• Het laatste nieuws over een collectieve actie voor warmtepompen
• Bekijk de zwerfvuil quad van de Holterberg en nog veel meer….

 

 

           

Kom langs en volg ons op Facebook en Twitter of kijk op www.duurzaamholten.nl.

 

 

 

Per 1 januari 2017

 

Nog lagere rente Energiebespaarlening Overijssel

 

 

 

Sinds 1 juni 2016 kunnen woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren in Overijssel de Energiebespaarlening Overijssel aanvragen: een lening tegen een aantrekkelijke rente om je woning te verduurzamen. Per 1 januari 2017 wordt deze lening nog aantrekkelijker: de provincie Overijssel verhoogt namelijk haar korting.

 

 

 

Dak-, vloer of spouwmuurisolatie, zonnepanelen* of een warmtepomp? Het Nationaal Energiebespaarfonds maakt het allemaal mogelijk. Dankzij een flinke subsidie aan dit fonds heeft de provincie Overijssel voor haar inwoners en VvE’s  een rentekorting van 0,7 à 1,1 procent afgesproken. Door deze korting ligt de rente van de Energiebespaarlening Overijssel vanaf 1 januari 2017 tussen de 1,5 en 1,8 procent (peildatum 1 januari 2017 en afhankelijk van de looptijd en het individuele leenbedrag). Het minimum leenbedrag is € 2.500,-, het maximum is € 50.000,-. Bent u ouder dan 75 jaar? Ook dan kunt u de Energiebespaarlening Overijssel aanvragen.

 

 

 

Een energiezuinig huis biedt veel voordelen

 

Wooncomfort, lagere energiekosten, waardeverhoging van uw woning is uiteraard goed voor het milieu. In Overijssel hebben daarom – mede dankzij de oude duurzaamheidslening – veel woningeigenaren de afgelopen jaren al maatregelen getroffen om hun huis duurzamer te maken. De provincie Overijssel heeft de doelstelling om voor 2020 ongeveer 45% van alle koopwoningen in Overijssel op energielabel B te krijgen. Aanpakken dus!

 

 

 

Bijdrage van de overheid

 

Gaat u aan de slag met isoleren? Dan krijgt u voor ongeveer 20% van de kosten subsidie. Voor VvE’s  is er ook een subsidie aan te vragen voor energieadvies. Voor het opwekken van energie is er de Investeringssubsidie duurzame energie. Op energiesubsidiewijzer.nl kunt u zien welke subsidies er zijn voor het verduurzamen van uw woning.

 

 

 

Energieloket in uw gemeente

 

U kunt de Energiebespaarlening Overijssel aanvragen via www.energiebespaarlening.nl/overijssel. Wilt u meer informatie of advies over de maatregelen om uw woning te verduurzamen? Neem dan contact op met het energieloket in uw gemeente. Op www.overijssel.nl/energieloketten vindt u de contactgegevens per gemeente.

 

 

 

* U kunt maximaal 75% van de hoofdsom van de Energiebespaarlening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. De andere 25% van het leenbedrag moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen van de maatregelenlijst.

 

Actie Ventilatiewarmtepomp

Bespaar 30% op uw energie met de installatie van een ventilatiewarmtepomp

Heeft u er weleens aan gedacht uw woning energiezuiniger te maken? Voor een lagere energierekening, meer comfort thuis én een beter milieu? Duurzaam Holten biedt u de kans ruim 30% te besparen op het aardgas gebruik van uw woning. Dit door de installatie van een ventilatiewarmtepomp.

Voor wie?

Woningen in Holten e.o. die gebouwd zijn in de periode van 1980 - 2010 komen voor ons project in aanmerking. Voorwaarde is dat de woning beschikt over een mechanische ventilatie en dat deze unit in de buurt zit van uw cv ketel.

Aanmelden

De eerste aanmeldingen zijn binnen. Ook interesse? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij komen vervolgens bij u langs of de woning geschikt is voor deze vorm van energiebesparing. Ook kunnen we u adviseren over andere maatregelen zoals het isoleren van uw woning en subsidie mogelijkheden. Als blijkt dat een ventilatie- warmtepomp bij u mogelijk is krijgt u, geheel vrijblijvend, een voorstel van onze installateur.